Sport

2015.05.18. 18:36

Nincs döntés az Adria Liga jövőjéről

Nem született érdemleges döntés a hétvégén a FIBA által Málta-szigetén tartott megbeszélésen. Magyarán nincs döntés abban, hogy mi lesz a sorsa az Adria Ligának, és többi nem általa szervezett kupasorozatoknak, az Euroligának és az Európa Kupának.

Varga Csaba

Mint tudjuk a nemzetközi kosárlabda szövetség nem régiben született döntése értelmében jövőre már nem ismerik el hivatalos sorozatként az Adria Ligát, amelynek küzdelmeiben a Szolnoki Olaj KK is szerepelt. A BB1-hu értesülései szerint a döntés után azonnal megkezdték a felek az egyeztetéseket, tárgyalásokat, de úgy tűnt, a két fél gyakorlatilag teljesen külön utakon próbálja elérni céljait. A FIBA ragaszkodik hozzá, hogy a 2017-es évtől kezdve már év közben is legyenek válogatott meccsek, ez viszont teljesen ellentétes a nem a FIBA által szervezett sorozatok versenynaptárával, amelyekbe nem férne bele egy-egy válogatott nemzetközi találkozó. Emiatt a FIBA azt akarja elérni, hogy átalakítsák a regionális ligák és a kontinenstornák versenykiírásait.



A hírek szerint a szövetség pénteken újabb gyűlést tartott a kialakult helyzet miatt, s megerősítette álláspontját: vissza akarja szerezni az európai kosárlabda nívóját, a közönséget, így 2017-től bevezeti a tervezett versenynaptárat. A megbeszélésen elhangzott, egyáltalán nem szolgálja a fenti modellt, hogy párhuzamosan három kontinentális klubsorozat (Euroliga, Európa Kupa, EuroChallenge – csak utóbbi tartozik a FIBA égisze alá) is fut a versenyév alatt, ennek átalakítására jelenleg is terveket dolgoz ki a szövetség. Aki nem tudná az Olaj az elmúlt három évadban kétszer is szerepelt az EuroChallenge versenysorozat Final-Fourjában.

Ami az Olaj számára a legfontosabb a grémium a pénteki, máltai gyűlésen foglalkozott az Adria Liga jövőjével is. Mint kiderült, a szövetség támogatja azt a felvetést, miszerint egy új sorozat válthatná fel a régit. Ennek részleteiről folyamatosan egyeztetnek, a FIBA a résztvevő csapatok képviselőit is felkeresi a következő napokban, hogy felvázolja elképzeléseit. Mint írják, erről már az elmúlt hónapokban is „építőjellegű” beszélgetések zajlottak.

A testület a többi között határozott arról is, hogy jogi eljárás indul az Euroleague-ben 2012 óta tapasztalható magas kifizetések miatt.

Míg a FIBA elöljárói Máltán tanácsoztak próbáltak minél több pénzt pumpálni a szervezet. Közben a legrangosabb kupasorozat, az EuroLiga négyes döntőjét rendezték meg Madridban. Előbb a bronzcsatát rendezték meg a spanyol fővárosban az orosz CSZKA Moszkva 86-80-ra nyert verte a török Fenerbahce ellen. A fináléban a CSZKA Moszkvát verő görögök kezdtek jobban és 19-15-re vezettek a Real Madrid ellen. A folytatásban azonban összekapták magukat a spanyolok, a Real játékosai úgy voltak vele, ha már a klub futballcsapata nem nyert semmit az idén, majd ők kárpótolják a szurkolókat. A második negyedben 11 pontot vertek ellenfelükre. A fordulás után pontra-pont volt a válasz, így nem nőtt, de nem is csökkent a madridiak előnye. A záró negyedben elmaradt Olympiakosz legendás hajrája, a madridi csapat a végére simává tette a győzelmét, 78-59.

Az nso.hu statisztikái szerint a Real Madrid legutóbb az 1994–1995-ös kiírásban diadalmaskodott, azóta viszont nem sikerült a trónra ülnie. Pedig a korábbi évtizedek sikereit felidézve 2013-ban és 2014-ben is döntős volt, ám mindkétszer kikapott. Előbb éppen az Olympiakosztól (100-88), tavaly pedig az izraeli Maccabi Tel Avivtól (98-86). A Realnál senkinek nincs több trófeája és döntős szereplése a kupában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!