Sport

2015.06.06. 16:30

Európa-Játékok először: öt megyei kötődésű sportoló utazik Bakuba

Ilyen még sosem volt! Jövő héten kezdődik az első Európa-Játékok Bakuban. Az azeri fővárosba kétszáz magyar sportoló utazik, a világversenyen megyénket öten képviselik.

Gutai István

A Magyar Olimpiai Bizottság a héten ünnepélyes csapatgyűlésen búcsúztatta az Európa-Játékokra utazó sportolókat. Az Ázsia- és a Pánamerikai Játékok mintájára először rendeznek Európában ilyen multisport-eseményt. A június 12 és 28 között rendezendő Európa Játékokon 6000 sportoló vesz részt, 20 sportág 253 versenyszámában, tizenkét sportág küzdelmei a jövő nyári riói olimpia kvalifikációjába is beleszámítanak.

– Olimpiai és nem olimpiai sportágak, valamint a fogyatékosok sportja egyaránt szerepel a programban, ami egyedülállóvá teszi a kezdeményezést– mondta a csapatgyűlésen Szabó Bence, a MOB főtitkára. A sportvezető szerint az azeri főváros olimpiai szintű rendezéssel és létesítményekkel készül és nincs kétsége afelől, hogy a magyar sportolók az esemény rangjához méltón teljesítenek.

Az is eldőlt, hogy a miniolimpiának is nevezett esemény megnyitóünnepségén Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó viszi a magyar zászlót.

– A birkózók az egyéni sportágakat tekintve huszonkét fővel a legnépesebb csapattal utaznak, és már az első napokban megkezdik a küzdelmeket, így a megnyitón is jelen lesznek, a versenyek során pedig szép eredményeket várunk tőlük – indokolta a döntést Fábián László, a MOB sportigazgatója, a bakui magyar csapat vezetője. 

Magyarországot 26 vízilabdázó, 22 birkózó, 20 kajak-kenus, 17 judós, 17 vívó, 16 úszó, 14 ökölvívó, 12 sportlövő, 12 strandlabdarúgó, 8 szinkronúszó, 6 aerobikos, 6 asztaliteniszező, 6 tornász, 5 triatlonos, 5 kerékpáros, 2 műugró, 2 tékvandós, 2 tollaslabdázó, 1 ritmikus gimnasztikázó és 1 karatézó képviseli.

A kiutazó csapat öt tagja is bír megyei kötődéssel. A szolnoki születésű, jelenleg a Honvédban sportoló Karakas Hedvig az 57 kilós súlycsoportban ezúttal is éremesélyes. Az Európa-Játékok egyben az U17-es vízilabdázók Európa-bajnoksága is, a csapat centere Teleki András, a Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP játékosa. A párbajtőrvívó Várnai Vivien is Szolnokon született, itt is kedzett sportolni, ám évek óta a Honvédban készül. A strandlabdarúgó-válogatott tagja Ábel Péter, aki ugyancsak a megyeszékhelyen született, jelenleg a Jánoshida csapatában játszik. A teakwandos Gonda Ivett ugyan Jászberényben született, de négy esztendős volt, amikor szüleivel Kanadába költözött. Azóta is Vancouverben él. Az athéni olimpián még kanadai színekben lett ötödik helyezett, 2013-ban kapta meg/vissza a magyar állampolgárságot.

Simicskó István sportért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarország sportnagyhatalom, és egyetlen multisporteseményen sem tűzhetünk ki más célt, mint hogy az élmezőnyben végezzünk. A politikus csupán annyit kért a magyar versenyzőktől, hogy hittel és lélekkel küzdjenek a sikerért, és úgy véli, hogy ebben az esetben a jutalom sem marad el.

A játékok tizenhat napja alatt a DigiSport2 TV több mint háromszáz órában közvetíti a Bakuban zajló eseményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!