Sport

2015.06.08. 11:50

Jól szerepeltek a szolnokiak a szegedi válogatón

Remekeltek a szolnoki versenyzők a kajakosok és kenusok első világbajnoki válogatóján a Szeged melletti Maty-éren. Közülük a Bodonyi Dóra–Sarudi Aliz páros lepipálta a mezőnyt hölgy kajakosok ezer méteres megméretésén.

Varga Csaba

A viadal egyik szenzációját a szegedi Kárász Anna okozta, aki duplázott, azaz az egyesben aratott pénteki győzelme után szombaton Vad Ninettával párosban is a legjobbnak bizonyult az 500 méteres távon. A kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev–Janics Natasa duó kilencedik lett a döntőben, ugyanis 200 éter után leállt. Kárászék az utolsó 200 méterhez érkezve vezettek a versenyben, de kiválóan hajrázott Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina duója is, amely azonban már nem tudta ledolgozni hátrányát, így néhány centivel kikapott.



– Nem voltam még ilyen helyzetben sosem, megnyugtató számomra az egyes és a páros siker is – mondta a futam után az MTI-nek Kárász Anna. – Tudtam, hogy szoros lesz a vége, és a következő válogatóra mindenképpen változtatnunk kell valamit a pályán, hogy még többet tudjunk kihozni belőle. A győzelemnek nagyon örülök, bíztam Ninettában és abban a munkában, amit elvégeztünk az elmúlt hónapok során" - tette hozzá.

A második helyen záró egység tagjai nem voltak boldogok az eredménnyel, főként Szabó Gabriella nem, aki pénteken egyesben nem jutott a fináléba.

– Úgy tűnik, ezúttal nem tudom átlépni a saját árnyékomat, ezt kellene a második válogatóig valahogyan megoldanom. Sajnos nem tudom azt a rengeteg sok munkát kiadni magamból, amit az elmúlt hónapokban szívvel-lélekkel elvégeztem – nyilatkozott a négyesben olimpiai bajnok kajakos. Szerencsére nem a mélyből kell építkezni, mindössze 56 ezrednyi különbséget kell kiküszöbölni. Gondolkodom a problémákon. Talán túlságosan is akarom ezt a csapatba kerülést, és ezért nem tudok kellően ellazulni. Görcsös vagyok az edzéseken és itt a versenyen is – mondta.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Sarudi Alíz ezúttal párosban versenyzett, Bodonyi Dóra oldalán első lett az ezer méteres távon. Fotó: Mészáros János
[/caption]

Ami a további női számokat illeti, a kajakosoknál 1000 méteren egyesben Fazekas-Zur, párosban pedig a szolnoki Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra kettős volt a leggyorsabb. A szolnoki versenyzőkről még annyit, hogy a rutinos, kétszeres csapat világbajnok Sarudi Pál harmadik lett a kenusok 500 méteres versenyében. Ugyancsak 500 méteren szerzett egy értékes harmadik helyet, a közgépesek fiatal kajakosa, Bogár Gábor.

A válogató záróakkordjaként az 5000 méteres távot rendezték meg a Maty-éren. A kajakosoknál a rövidebb távokon olimpiai és világbajnok  Kammerer Zoltán diadalmaskodott. A hölgyeknél a szolnoki Bodonyi Dóra, aki Sarudi Alízzal párban nyert 1000 méteren, a leghosszabb síkvízi számban is jól versenyzett, második lett Medveczky Erika (KDSE) mögött. A kenusoknál a szintén olimpiai és világbajnoki címeket szerző Vajda Attila haladt át először a célvonalon. A világbajnoki válogató második fordulójára július közepén kerül sor, ugyancsak a Szeged melletti Maty-éri pályán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!