Sport

2015.06.30. 11:52

Véget ért az I. Európa Játékok Azerbajdzsánban

A vasárnap esti záróünnepséggel befejeződött az I. Európa Játékok. A magyar sportolók húsz érmet szereztek Bakuban. Hogy a hivatalos elnevezéssel multisport-eseménynek milyen sportszakmai hozadéka lehet, talán csak évek múlva derül ki.

Gutai István

Az Ázsia-, a Nemzetközösségi- és a Pánamerikai Játékok mintájára igyekeztek tető alá hozni egy európai összsport-eseményt is. A bakui két hét megítélése igencsak vegyes. Az első Európa Játékok programjába harminc sportág került, ezek közül huszonnégy a nyári olimpián is szerepel. A rendezők természetesen kitettek magukért. A több szempontból is Ázsiához tartozó Azerbajdzsán pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva készítette elő az eseményt, a sikeren felbuzdulva alighanem megpályázzák a 2024-es nyári olimpiát is.

A cselgáncsozók és az U17-es vízilabdázók számára kontinensbajnokság zajlott Bakuban, a sportlövők pedig közvetlen riói kvótához is jutottak. Mégsem lett „miniolimpia”. Nem lett belőle igazán beszédtéma: a buszon, a piacon, a kocsmákban szóba sem került. Úszócsapatunk reménységekből, kajak-kenu küldöttségünk viszont klasszisokból állt. A legtöbb nemzet másod-, harmadvonalbeli versenyzőit indította, a nemzetközi sportszövetségeknek inkább púp volt Baku, mint kihívás.



Ennek megfelelő volt a színvonal is: az atlétika-versenyeken például egy andorrai versenyző 17,58-cal egyéni csúcsot ért el gerelyhajításban. A macedón Dejan Angelovszki kalapácsvetésben 30,83-ra volt képes, ezzel serdülőbajnokságon sem lehet dobogóra állni.



A magyar küldöttség húsz érmet (nyolc arany, négy ezüst és nyolc bronz) szerzett, ezzel a tizenegyedik lett az éremtáblázaton. A nemzetek nem hivatalos versenyét Oroszország nyerte 79 arany-, 40 ezüst-, 45 bronzéremmel. A második a rendező Azerbajdzsán lett rendesen megtámogatva honosított sportolókkal, de még így is csak harmadannyi érmet nyertek, mint a „nagy testvér”.

A megyei, illetve megyei kötődéssel bíró sportolók közül a Szolnokon született cselgáncsozó, Karakas Hedvig érte el a legjobb eredményt, második lett az 57 kilogrammosok mezőnyében, csapatban pedig egy ötödik helyezést gyűjtött be. A jászberényi születésű, de kisgyermekkora óta Kanadában élő Gonda Ivett ötödik lett a 49 kilós taekwondosok küzdelmeiben. A Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP vízilabdázója, Teleki András a hetedik helyezett U17-es pólóválogatottnak volt tagja. Ugyancsak hetedik lett strandlabdarúgó-válogatottunk. A Szolnokon élő, Jánoshidán „nagypályázó” Ábel Péter sporttörténelmi tettet hajtott végre, hiszen ő szerezte az első magyar "strandos" gólt az Európa Játékokon. A sportpályafutását a megyeszékhelyen kezdő, de már honvédos párbajtőrvívó, Várnai Vivien nem jutott főtáblára.Hogy lesz második Európa Játékok, az szinte biztos. Hogy hol és mikor, azt ma még senki sem tudja.

Az Európa Játékok magyar érmesei

Arany: Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kozák Danuta, Kárász Anna- kajaknégyes, 500 m; Kammerer Zoltán, Szalai Tamás- kajak kettes, 1000 m; Sastin Marianna- birkózás, 60 kg; Kozák Danuta- kajak egyes, 500 m; Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel- kajaknégyes, 1000 m; Dudás Miklós- kajak, 200 m; Barka Emese- birkózás, 58 kg; Szöllősi Panna, Lendvay Dóra, Hegyi Dóra, Farkas Balázs, Bali Dániel- aerobikcsapat.

Ezüst: Korpási Bálint- kötöttfogású birkózás, 71 kg; Bognár Richárd- dupla trap; Juhász Janka- úszás, 1500 m gyors; Karakas Hedvig- cselgáncs, 57 kg.

Bronz: Vajda Attila- kenu, 1000 m; Kárász Anna, Vad Ninetta- kajakkettes, 500 m; Kozák Danuta - kajak, 200 m; Tótka Sándor, Molnár Péter- kajakkettes, 200 m; Csay Renáta- kajak, 5000 m; Bonecz Boglárka- úszás, 200 m pillangó; Csernoviczki Éva- cselgáncs, 48 kg; Harcsa Zoltán- ökölvívás, 75 kg

Gutai István Az Európa Játékok magyar érmesei Arany: Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kozák Danuta, Kárász Anna- kajaknégyes, 500 m; Kammerer Zoltán, Szalai Tamás- kajak kettes, 1000 m; Sastin Marianna- birkózás, 60 kg; Kozák Danuta- kajak egyes, 500 m; Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel- kajaknégyes, 1000 m; Dudás Miklós- kajak, 200 m; Barka Emese- birkózás, 58 kg; Szöllősi Panna, Lendvay Dóra, Hegyi Dóra, Farkas Balázs, Bali Dániel- aerobikcsapat.

Ezüst: Korpási Bálint- kötöttfogású birkózás, 71 kg; Bognár Richárd- dupla trap; Juhász Janka- úszás, 1500 m gyors; Karakas Hedvig- cselgáncs, 57 kg.

Bronz: Vajda Attila- kenu, 1000 m; Kárász Anna, Vad Ninetta- kajakkettes, 500 m; Kozák Danuta - kajak, 200 m; Tótka Sándor, Molnár Péter- kajakkettes, 200 m; Csay Renáta- kajak, 5000 m; Bonecz Boglárka- úszás, 200 m pillangó; Csernoviczki Éva- cselgáncs, 48 kg; Harcsa Zoltán- ökölvívás, 75 kg A szolnoki kötődésű dzsúdós, Karakas Hedvig (kékben) a döntőig menetelt Bakuban. Fotó: MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!