Sport

2016.03.11. 12:27

Horvátországi edzőtáborban legjobb kajak-kenusaink

Éppen öt hónap múlva rajtolnak a riói olimpián a kajak-kenu sportág küzdelmei. Legjobbjaink külföldi edzőtáborokban, gőzerővel készülnek azokra a versenyekre, amelyeken ki lehet majd harcolni az ötkarikás részvételt. Köztük vannak a Közgép-Szolnok csapatának legjobbjai is.

Varga Csaba

Mostanság a világ minden táján föllelhetők a magyar kajakosok és kenusok. A teljesség igénye nélkül Kozák Danuta és Szabó Gabriella a floridai Tampán, Kárász Anna és Vajda Attila a portugáliai Monterbelon, Dudás Miklós és Medveczky Erika a dél-afrikai Pretorián, Kökény Roland és Kovács Katalin a spanyolországi Sevillában, míg a szolnoki csapat néhány „vendéggel” kiegészülve, a horvátországi Opuzenben készül az elkövetkező évadra.

– Köszönjük szépen, jól vagyunk, reggeltől estig dolgozunk – mondta Czeglédi Gábor, a szolnoki csapat vezetőedzője. –  Február 20-án kezdtük a munkát a horvátországi Isztrián, pontosabban Novigrádban. Bár az idő nem volt a legjobb, ha nem tudtunk vízre szállni, a szállásunkon a konditeremtől kezdve az uszodáig mindegyik létesítmény csapatunk rendelkezésére állt. Múlt vasárnap óta pedig az elmúlt években jól bejáratott opuzeni edzőtáborban dolgozunk, ahol egyre többet vagyunk a vízen, mondhatni ideális időben, 15-16 Celsius fokban evezünk.

A szakember beszélt a szolnoki csapatról és a „légiósokról” is. – Bodonyi Dóri, Bogár Gabi, Gál Peti és Sarudi Pali a szolnoki klub versenyzői, Dusev-Janics Natasa a Győr, míg Schenk Áron és Kugler Attila a Vasas kajakosai – mindhárman velünk dolgoznak. Rátérve a szolnokiakra, Bodonyi Dóra az elmúlt évadban szinte berobbant az élvonalba. Az U23-as korosztályban világversenyeket nyert, hazai vízeken pedig egyéniben olimpiai- és világbajnokokat is legyőzött.

– Itt valamivel melegebb van, mint Novigrádban volt, a hely is sokkal nyugodtabb, mint az előző volt, hiszen szinte csak mi lakunk itt – mondta Bodonyi Dóra, a szövetség honlapján. – Időre menni a napokban fogunk, és résztávos edzésünk is kevés volt eleddig. Egyelőre azt tudom mondani, hogy jól esik az evezés, élvezem, amit csinálok, és várom az első komolyabb megmérettetést, a szokásos öt kilométert a pálmafától a hídig, majd vissza.
Tavaly november közepén jelentették be, hogy Dóra a következő időszakban Dusev Janics Natasával evez majd egy hajóban. Tehát nem a véletlen műve, hogy Natasa a szolnoki csapattal készül Opuzenben.

– Meglehetősen kemény időszak van mögöttünk, de sokat koncentrálok a feltöltődésre és a pihenésre az edzések között, és az este is. Azt már most érzem, hogy ez az esztendő nagyon jó lesz, sokat dolgozom azért, hogy minden az elképzeléseim szerint alakuljon. Andro (Natasa férje) rengeteget segít, ahogyan a szolnoki csapat is, nagyon örülök neki, hogy velük tudjuk végezni a munkát.

Mint megtudtuk, nemcsak a Janics–Bodonyi páros, hanem a Kugler–Bogár és a Gál–Schenk duó is formálódik Opuzenben.

Legjobb kajakosaink és kenusaink legelőször április 22-23-án, azon a tájékoztató versenyen mérhetik össze formájukat, amit a szolnoki Holt-Tiszán rendeznek majd meg. Ezt követően május 10-12-én Szegeden lesz az első válogató, majd egy sűrű hét következik Duisburgban, ahol 18-án és 19-én zajlik a pótkvalifikációs verseny. A németországi viadalt június 10-én és 12-én követi a második magyar válogató ugyancsak Szegeden, amely után teljessé válik a riói csapat. Reméljük soraikban szolnoki versenyzőkkel!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!