Sport

2016.08.05. 15:18

Levelet kaptunk Rióból, a Simon Béla-Juhász Adrián evezőpárostól

Magyar idő szerint ma éjszaka lesz a riói olimpia megnyitója, ahol ott lesznek a Szolnok megyei kötődésű versenyzők és edzőik is.

Gutai István

Szombat óta az olimpia helyszínén van Molnár Dezső, a szolnoki Tisza Evezős Egylet vezetőedzője. A Simon Béla–Juhász Adrián evezőspáros mestere első benyomásairól küldött levelet a helyszínről.

– A körülmények rendben vannak, nekünk jó a szállásunk, az étkezésünkről mi gondoskodunk és a környék is biztonságosnak mondható, a tegnap esti alagútban történt lövöldözést leszámítva – kezdte Molnár Dezső.
– Ez az útvonal, ahol hozzák a versenyzőket ki a pályára. Részleteket nem tudunk, mi is az M4 Tv-s fiúktól hallottuk. Mi, edzők és a pszichológus Lebron kerületben, egy 29 emeletes apartman hotel 20. emeletén vagyunk az evezős pályával szemben, balra a Jézus szobor, jobbra az óceán. Gyalog mindent elérünk. A fiúk és a csapatvezető szerint a mi szállásunk sokkal jobb, mint bent a faluban az övék. Hiányoznak ablakok, piszkosak a matracok és még jó néhány gondjuk van.

– A közlekedés a pálya és a falu között 45 perc papíron, de valójában 1-2 óra között mozog egy út és napjában 2 alkalommal eveznek, ez akár napi 5-8 óra is lehet, ez nagyon gáz. A metrómegálló itt van két sarokra tőlünk, mi úgy ítéljük meg, hogy az nem készül el az olimpiáig. A vizet a tóban lecserélték, tehát biztonságosnak mondható, de nem édes vízzel töltötték fel, hanem az óceánból, így az eszközeinket nagyon gondosan át kell mosnunk minden edzés után, mert a só kirakódik és minden forgó-csúszó eszközeinket eltömíti. A hangulatunk egyébként rendben van, az átállás zökkenőmentesen ment.

– Az elején az edzők belépése a pályára kicsit nehézkesen ment, de a MOB-os kolléganők nagyon készségesen utánajártak és most zökkenőmentesen járhatunk be a pályára. Két nap volt, mikor ez nem jött össze, akkor kirándultunk a kollégákkal és felfedeztük a környéket, megnéztük a strandröplabda, íjászat és lövészet, illetve a military lovaglás olimpiai helyszíneket. Az időjárás igen változékony, most per pillanat esik, de hőmérséklet kellemes 20-24 fok között, gyakran fúj a szél és nagyok a hullámok (ez nekünk nyerő), sőt, volt, hogy lezárták egyik délelőtt a pályát, mert úgy ítéltek meg, hogy evezhetetlen a víz, bár gondolom nem voltak 2003-ban Athénban az ifi vb-n, ahol ez sima víznek számított.
Napokig vártunk ilyen vízre, hogy versenyezni lehessen, bár az is bejött: a Béla-Adrián előőrse, a Püski Csaba és Úri Szabó Karcsi bronzérmet szerzett azon az ifjúsági világbajnokságon.

A Simon Béla–Juhász Adrián kormányos nélküli kettes az olimpia első versenynapján, szombaton magyar idő szerint 10 órakor kezd az előfutamokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!