Sport

2016.09.03. 11:05

Erősemberek lepik el a teret

Lassan már három évtizedes hagyomány Szolnokon, hogy a nyár végéhez közeledve, néhány szekrényhátú fiatalember kiáll a közönség elé és hihetetlen erejével elkápráztatja a nagyérdeműt. Nem lesz ez másként most szombaton sem...

Gelei József

Míg kezdetben önálló programként szerveztek erős ember versenyeket a megyeszékhelyen, most már jó néhány esztendeje a Szolnok Napja elnevezésű rendezvénysorozat része a viadal. Az idők múlásával többször változott a verseny időpontja, helyszíne, egy valami, pontosabban valaki azonban állandó maradt. Ulviczki Mihály az első, hagyományteremtő szándékkal kiírt eseményen is házigazdaként, főszervezőként vett részt, s most is az ő nevéhez kapcsolható a szombati verseny megszervezése.

– Szerencsére nincs okom a panaszra – felelte lapunk érdeklődésére a sportág szolnoki atyja.
– Míg anyagi nehézségek miatt országszerte csökkent a versenyek száma, a jelek szerint Szolnokon továbbra is igény van a látványos, az átlagemberek fantáziáját megmozgató gálára. Akárcsak az elmúlt esztendőkben, most is nemzetközi mezőnyt láthatnak az érdeklődők a gyaloghíd lábánál megrendezésre kerülő viadalon: a legerősebb magyar gladiátorok mellett itt lesznek a szlovákiai Puzsér Péter tanítványai is.

Öt, kimondottan élvezetesnek ígérkező számból álló versenyt állított össze Ulviczki Mihály. Bemelegítésként Apolló-fogás „tudományukból” adhatnak tanúbizonyságot az indulók. Száz kilóról indul a verseny, a győztesnek tavaly 150 kg-ot kellett fej fölé nyomni. A folytatásban a legkönnyebb feladatnak a több, mint három mázsás traktorgumi hatszori átforgatása tűnik. Igaz, itt nem is másodpercek, hanem tizedmásodpercek döntenek a sorrendről. Egy éve sikerült 20 szekundum alá szorítani a csúcsidőt.

A héttonnás kamion 20 méterre történő elhúzása (hámmal és kötéllel) embert próbáló feladat. Ez a szám legtöbb esetben vízválasztónak számít, aki a végső győzelemre pályázik, annak muszáj teljesíteni a húsz métert. Szintén az óra lesz az igazi ellenfele a gladiátoroknak az autótartás során. Az nem okoz egyikük számára sem gondot, hogy a hátsó tengelyénél fogva megemeljen egy Opel személygépkocsit. Ám azt nyújtott kézzel és lábbal, egyenes derékkal minél tovább a levegőben tartani, már nem egyszerű. A legtöbben 40 és 50 másodperc között általában elvéreznek, 2015-ben viszont éppen Szolnokon sikerült 70 másodperc fölé vinni az aktuális csúcsidőt.
A viadal talán leglátványosabb, leginkább várt száma a kőgolyó-pakolás. Egyetlen, ám irdatlan tömegű, 155 kilós „lufit” kell a gladiátoroknak egy perc alatt minél többször feltenni a 120 centiméter magas állványra. A legjobbak 5-6 sikeres gyakorlatra is képesek 60 másodperc alatt.

Veretes névsor

Az előzetes nevezések alapján tíz versenyző vállalja a megméretést a szombaton 16 órakor, a Tiszai Hajósok Terén kezdődő viadalon. A névsor igazán veretes: a dunaújvárosi Hrozik Gábor magyar bajnokként nyert már Szolnok Kupát is. A martfűi Bíró Lászlót nem kell bemutatni a megye sportbarátainak: páros magyar bajnok, junior könnyűsúlyú világbajnoki hetedik helyezett. A dabasi Bíró Sándor az ország legerősebb rendőre büszke cím tulajdonosa, és szintén végzett már az első helyen Szolnokon. A törökszentmiklósi Takács István a későn érő új nemzedék képviselőjeként két éve robbant be a hazai élvonalba, míg a martfűi Varga Ferenc már 16 évesen elkápráztatta hihetetlen erejével a közönséget. Azóta eltelt két év, erősebb, rutinosabb lett a tini, nem okozna meglepetést, ha a végelszámoláskor is beleszólna a dobogós helyezésekbe. A szlovákiai fiúkkal minden esztendőben számolni kell a bajnokesélyesek között. Nem véletlen, hiszen mesterük az a Puzsér Péter, aki a Bajnokok Ligája sorozatban is rendre ott van az első tízben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!