Sport

2017.01.09. 17:00

Märcz Tamás megfiatalított kerettel érkezett

Szolnokon töltötte a hétvégét a férfi-vízilabdaválogatott. No, nem Tisza-parti sétálással, Kossuth téri lófrálással.

Gutai István

A december közepén kinevezet új szövetségi kapitány, Märcz Tamás a Vízilabda Arénában húszfős kerettel kezdte meg a magyar póló új korszakát.
Erős túlzás lenne csikócsapatnak nevezni azt a bő keretet, amely munkához látott Szolnokon. Ám tény, egyetlen regnáló olimpiai bajnok sem volt tagja a „Húszak Társaságának”. Viszont miért ne merhetnénk azt gondolni, hogy jó pár leendő aranyérmes gyűrte magát és a másikat a Vízilabda Arénában.
– Nekem mindig is az volt az álmom, hogy olimpián aranyérmet szerezzek, de hát gondolom, mindenki, aki elkezdte ezt a sportot, azért kezdte el – nyilatkozta az edzőtáborozás közben Mezei Tamás, a Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP centere.
– A csapat szempontjából nyilván a budapesti világbajnokság az első állomás ahhoz, hogy az olimpián tényleg a legsikeresebbek legyünk.

Nagy Viktor reszketeg aggastyánnak tűnhet a jelentősen megfiatalított keretben, jóllehet a Szolnok kapusa sem a jövő héttől várja a nyugdíjat.
 – Nekem tetszik, hogy a fiatalok nagyon lelkesek és érezni, hogy mindenki a maximumot akarja nyújtani – mondta a legmagasabban jegyzett magyar pólókapus.
Igazi elsőbálozó a keretben Fülöp Bence, akinek szintén eltökélt célja, hogy a válogatott meghívóját tagsági igazolványra váltsa.
– Ha úszófeladat van, akkor első akarok lenni, ha lövőfeladat, akkor a legjobb százalékban lőni a gólokat, és hogyha kétkapuzás van, akkor meg a lehető legjobb teljesítményt kihozni magamból – vázolta fel céljait a fiatal játékos.

– Azt mondják, hogy a bekk pozícióra meg kell érni, meg is kell erősödni. Ez valamilyen szinten sikerült, még ha nem is értem a folyamatnak a végére – értékelte saját közelmúltját Jansik Dávid.
– Felszedtem pár kilót, ez kellett ahhoz, hogy a legjobb centerekkel is egyenlő esélyekkel vegyem fel a harcot, a fejlődésemnek ez a része látványos. Minden edzésen, mérkőzésen arra törekszem, hogy jobb legyek, a Szolnok olyan csapat, amelynél ez meg is valósítható.

– Sok jó egyéni teljesítményt láttam, voltak ugyanakkor meglepő dolgok is, néhány újonc egész jól teljesített, úgyhogy szépen így alakulgat ki a kép – vonta meg az összetarts mérlegét a szövetségi kapitány. – Nem gondolom, hogy végleges képet kell, hogy kialakítsak a játékosokról, de azért mégis ad ez a három nap egy első tapasztalatot, benyomást mindenkiről.
Az „ismerkedési estek” után már majdnem élesben mennek a dolgok. A XI. Volvo-kupát február 10–12. között rendezik a Tüskeuszodában, sorrendben Szlovákia, Montenegró és Horvátország lesznek az új korszakot kezdő válogatott ellenfelei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!