Sport

2017.06.17. 12:30

Saját nevelésű játékosaira épít a Jászberényi RK

Bár még csak június közepét írunk, a Jászberényi RK vezetősége és szakmai stábja máris teljes gőzzel készül – egyelőre a tárgyalóasztal mellett – az előttük álló szezonra.

Pabar Gyula

Fotó: Gemesi Balazs [email protected]

A profi sportban a siker az értékmérő. Ezért, amíg megy a szekér, addig a szurkoló sem igazán foglalkozik azzal, hogy imádott csapata színeiben helyi játékosok vagy éppen több ezer kilométerről érkező légiósok játszanak-e… Úgy tűnik, ez alól kivételek a jászberényi röplabdabarátok, akik tavaly ősszel heves tiltakozásba kezdtek, miután a vezetőség váratlanul leváltotta Deme Gábor vezetőedzőt, illetve további külföldi játékosokat szerződtetett erősítés gyanánt, ezzel háttérbe szorítva a helyi tehetségeket.

A horvát Braniszlav Franic irányításával a bajnokságban és a kupasorozatban is egyaránt a negyedik helyen zárt a JRK, amit akárhogyan is nézünk, semmivel sem jobb, mint az egy évvel ezelőtti eredménysor. Nem beszélve arról, hogy a Zagyva-partiak 2016-ban bronzérmet szereztek a kupában.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Pintér Andrea (balra) és Lékó Lilla a jövőben is a berényi csapat sikeréért fog dolgozni Fotó: Gémesi
[/caption]

Mindezek hozadékaként a szezonzáró közgyűlésen Molnár László klubelnök lemondott pozíciójáról, utódja Oszvald Nándor lett. Aki bejelentette, hogy a nyártól ismét Deme Gábor irányítja majd a szakmai munkát a felnőtt csapatnál, segítője Makai Péter lesz. Ezzel egyidejűleg a klub szerződést bontott minden légiósával, a többi játékosával pedig megkezdte a tárgyalásokat a jövőt illetően.

– Hirtelen nem is emlékszem olyan alkalomra, amikor június középére már nagyjából kialakult a végleges keretünk – mondta Deme Gábor, a Jászberényi RK régi-új vezetőedzője.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Deme Gábor ismét munkában Fotó: Gémesi
[/caption]

– Saját nevelésű játékosaink közül Lékó Lilla és Pintér Andrea is marad – utóbbi nagy fegyvertény, mert több hazai klub is bejelentkezett érte –, rajtuk kívül nálunk folytatja még Bertók Bettina, Borsos Lili és Bleicher Nóra. Miklai Zsanett személyében egy válogatott ütőjátékost sikerült leigazolnunk, valamint hosszabbítottunk az eleddig inkább csak az utánpótláscsapatban szerephez jutó Halla Petrával és Blázsovics Dorkával. A fiatal tehetségnek számító, szintén saját nevelésű Faragó Fanni, Schmidt Anna és Turi Inez hármas ősztől ugyancsak a felnőttek között bizonyíthat.

Ebből is látszik, hogy a JRK próbál visszatérni a gyökereihez, azaz elsősorban saját nevelésű játékosokra alapozva, esetleg egy-két rutinos légióssal kiegészülve versenyképes gárdát összerakni a következő szezonra.

– Ha egy klub sikereket akar elérni, akkor muszáj légiósokat is alkalmaznia. Egy orosz nyitásfogadóval és egy argentin feladóval már javában tárgyalunk – folytatta a szakember. – Elvégre nagyon fiatal csapatunk lesz, ezért kell egy-két rutinos, akár nemzetközi tapasztalattal bíró röplabdázó bele. De ennyiben ki is merülnek ez irányú terveink.

Két évvel ezelőtt a legjobb négybe kerülést, az idénre pedig a dobogós helyezések valamelyikének megszerzését tűzte ki célul a berényi együttes. Kérdés, hogy egy ilyen jelentős átszabás után mire számíthatnak a szimpatizánsok.

– Korai volna még pontos célkitűzéseket megfogalmazni, hiszen a riválisok is még csak most kezdik összeállítani a kereteiket – szögezte le Deme Gábor. – Egyelőre a Nyíregyházáról tudunk közelebbit, az igazolásaikat elnézve, komoly játékerőt fognak képviselni az ősszel. Törekszünk a jó szereplésre, hátha sikerülne ismét az első négyben végezni.

Sokat jelent a TAO az utánpótlásnak

Mint arról hét közben már lapunk is beszámolt, a társasági és az osztalékadóról szóló törvénymódosítás értelmében, a röplabda is bekerült a hazai látvány-csapatsportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) közé, ezzel óriási lehetőséget kapott a felvirágzásra.

– A röplabda volt az egyetlen labdás sportág, amely nem élvezhette a TAO nyújtotta előnyöket, így ez mindenképpen nagy és fontos előrelépés – hangsúlyozta Deme Gábor. – Sokat várok tőle, remélem, a mi klubunk is profitálhat majd belőle, azon belül is az utánpótlásképzés. Szeretnénk, ha az elkövetkező években is válogatott szintű, nemzetközi porondon is helytálló játékosokat tudnánk adni a sportágnak, amilyen mondjuk Sándor Renáta, Pesti Anikó vagy Fényes Zsanett.

– A röplabda volt az egyetlen labdás sportág, amely nem élvezhette a TAO nyújtotta előnyöket, így ez mindenképpen nagy és fontos előrelépés – hangsúlyozta Deme Gábor. – Sokat várok tőle, remélem, a mi klubunk is profitálhat majd belőle, azon belül is az utánpótlásképzés. Szeretnénk, ha az elkövetkező években is válogatott szintű, nemzetközi porondon is helytálló játékosokat tudnánk adni a sportágnak, amilyen mondjuk Sándor Renáta, Pesti Anikó vagy Fényes Zsanett. Pintér Andrea (balra) és Lékó Lilla a jövőben is a berényi csapat sikeréért fog dolgozni Fotó: Gémesi Deme Gábor ismét munkában Fotó: Gémesi -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!