vízilabda

2017.07.17. 21:57

Tízgólos győzelem született a kapitány születésnapja alkalmából

Märcz Tamás szövetségi kapitány csapata is megkezdte a szereplést a budapesti világbajnokságon: a torna első fordulójában Ausztráliát 13–3-ra verte a magyar válogatott. A születésnapját ma ünneplő Märcz szebben nem is kezdhette volna a vébét hazai pályán. Folytatás két nap múlva az olasz válogatott ellen.

nso.hu

Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

nso.hu

FÉRFI VÍZILABDA, VILÁGBAJNOKSÁG

B–CSOPORT, 1. FORDULÓ:

AUSZTRÁLIA–MAGYARORSZÁG 3–13 (1–1, 1–4, 1–2, 0–6)

Budapest, Hajós Alfréd Uszoda, 7200 néző. Vezeti: Franulovic (horvát), Rotsart (amerikai)

AUSZTRÁLIA: Hrysanthos – Hollis, Younger 1, A. Ford, Edwards 1, Jarrod Gilchrist, G. Ford

Csere: Kayes 1, Fannon, Power, Brooks, Putt

Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Erdélyi, VARGA DÉNES 4, Hosnyánszky 1, Hárai 1, Vámos 2, Gór-Nagy

Csere: Decker Á., Manhercz K. 2, Mezei 1, Zalánki, Török 2

Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 5/2

Gól – ötméteresből: – ill. 1/1.

Na, ezt a mozdulatot szeretnénk még sokszor látni!

Vámos Márton megfordult, majd a bal kezét félig behajlítva, az ujjait ökölbe szorítva elégedetten konstatálta, hogy gólt szerzett. Mit gólt szerzett, szétlőtte a kaput! A magyar válogatott balkezese ritkán lő kicsit – általában nagy, még nagyobb, vagy rögtön kaput lebontó bombagólt szerez. Majd mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, kicsit flegma arccal jöhet a öklözés...

Belül persze nyilván volt feszültség benne is, de azért nem véletlen, hogy Vámos szerezte a magyar férfiválogatott első világbajnoki gólját. Ő is azon kiválóságok közé tartozik, akik a nehéz helyzetekben is bátran vállalkoznak. És ugye, ha ő lóbálni kezd, akkor tudjuk, mi a vége.

Az ausztrál George Ford (b) és Hosnyánszky Norbert a férfi vízilabdatorna B csoportjában játszott Magyarország – Ausztrália mérkőzésen a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában július 17-én
MTI Fotó: Czagány Balázs

Ezúttal azért volt fontos a gólja, mert ugyan a közönség a ráúszás megnyerését is kitörő örömmel fogadta, s majd felrobbantotta az uszodát, azért mégiscsak kellett a gól, hiszen hat perc is eltelt már a magyar–ausztrál partiból, amikor még nem talált be Märcz Tamás együttese...

Varga Dénes és Zalánki Gergő is kecsegtető helyzetben lőtt kapufát, amit betudhatunk a feszültségnek, mert mondjon bárki bármit, s legyen teljes mértékben felkészült egy csapat, amíg a hazai világversenyen nincs meg az első gól (meg az első győzelem...), addig döcöghet a szekér.

Ez történt most is, aztán Vámos találata megadta az alaphangot, ráadásul Nagy Viktor védéseire is lehetett alapozni: a nagyszünetben például 9/7-el állt a világbajnok kapus. Hogy mennyit számított az első gól, azt jól mutatja, hogy a második negyedben Varga Dénes két és fél perc alatt duplázott, a védekezésünk szinte tökéletes volt, s habár ez így nyilván túlzás, de igazából 3–1-nél eldőlt a mérkőzés.

Ez egyúttal azt is jelentette, hogy alig több mint két és fél óra kellett hozzá, és a férfipóló két legerősebb Európán kívüli csapata is „elesett„. A magyar, délszláv, mediterrán bázisú szakágnak úgy hiányozna egy erős nyugat-európai, vagy tengerentúli gárda, mint egy falat kenyér, ezért is kérdés minden világverseny előtt, hogy az amerikai és az ausztrál válogatott épp milyen játékerőt képvisel.

Márpedig ezúttal azt láttuk, hogy a horvátok simán verték az amerikaiakat – Dejan Udovicsics hiába remek edző, ő is hozott anyagból dolgozik a tengerentúlon... –, aztán magyar válogatott aratott biztos sikert az ausztrálokkal szemben.

Jó volt látni, hogy az első igazi tétmeccsén irányító szövetségi kapitányunkból, Märcz Tamásból sugárzott a magabiztosság, minden mozdulata azt fejezte ki, hogy ő és csapata ura a helyzetnek, tudják mit tesznek, és itt bizony nem kaphatnak ki. A szakvezető látszatra teljes nyugalomban gardírozta a csapatot, amelynek a vízben is volt vezére – és egyben csapatkapitánya is, Varga Dénes, aki négy gólt szerzett.

A magyar csapat előadását az olaszok a szünetig tekintették még, ekkor fogta magát, és hazament Alessandro Campagna együttese, amely szerdán a mieinkkel játszik majd a csoportgyőzelemért. Érdekesség, hogy az olaszoknál szereplő Michael Bodegas három éve még franciaként pólózott a Hajósban, plusz Eb-n és nem vb-n.

Szóval, szeretjük július 17-ét, ami nem mellesleg a szövetségi kapitányként élete első vb-meccsen irányító Märcz Tamás születésnapja, akinek sok ilyen szép napot és ajándékot kívánunk még! – írja az nso.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!