LABDARÚGÁS

2017.09.25. 09:52

Káprázatos játékkal nyert Jászfényszaru Mezőtúr ellen

Ha minden megyei első osztályú rangadó csak fele ilyen színvonalú lenne…

Jónás Béla (labdával) és társai nagy elánnal küzdöttek, de ez sem volt elég nekik a Jászfényszaru legyőzéséhez

Fotó: Mészáros János

Régen látott jó iramú, nyíltsisakos küzdelmet hozott a Mezőtúr–Jászfényszaru találkozó, amelyen egymást érték a pazar megmozdulások és a szemkápráztató gólok.

Nyilván ez nem vigasztalja a tősgyökeres MAFC-szurkolókat, akiknek az emlékezetében sokkal inkább úgy fog tovább élni ez a meccs, mint: „amikor úgy kaptunk ki 5–2-re hazai pályán, hogy a Fényszaru négyet gurított a második félidőben”.

A mezőtúri kézilabdabarátok diadalittasan támolyogtak át a sportcsarnoktól körülbelül ötven méterre lévő futballpályához. Minden okuk megvolt az örömre, elvégre kedvenceik 32–29-re legyőzték a Békéscsabát az NB II-es bajnokság nyitófordulójában.

A gomolyfelhők azonban már a kezdő sípszó felharsanása előtt elkezdtek gyülekezni a B-pálya fölött, ám ekkor még aligha gondolta volna bárki is, hogy ez intő jel lehet – gólzápor volt készülőben.

És kezdődött mindez a 8. percben, amikor is Sós Márkó bepasszát a lendületből érkező Németh Norbert igazítás nélkül, mintegy tizennyolc méterről a jobb alsó sarokba lőtte, 0–1. Szerencsére a korai gól nem törte meg a hazaiakat, akik gyorsan átvették a játék irányítását.

Az már a kezdetektől fogva látszott, hogy a két támadónak, Kántor Lajosnak és Kormos Lászlónak nem lesz könnyű dolga a fényszarui védők őrizetében, ezért amint hozzájuk került a labda, igyekeztek mihamarabb a szélsőket játékba hozni.

Így született meg az egyenlítő találat a 23. percben, Kormos remek labdával kínálta meg a szélről berobbanó Erdősi Gyulát, aki, mint tette Németh, hasonló precizitással, kilőtte a kapu jobb oldalát, 1–1. A folytatásban sem hagyott alább az iram, mindkét oldalon adódtak helyzetek, de vagy a portások voltak jókor jó helyen, vagy arról a fránya kapufáról pattant kifelé a labda.

Ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy, így mi, nézők is azt vártuk, hogy a felek ugyanolyan elánnal fogják végigcsinálni a második negyvenöt percet, mint az elsőt – nem kellett csalódnunk. A mezőtúriak egy meglepő hibával kezdtek, Tőke Imre megfogta a hátrapasszolt labdát, így közvetett szabadrúgás következhetett tizenhárom méterről.

Jónás Béla (labdával) és társai nagy elánnal küzdöttek, de ez sem volt elég nekik a Jászfényszaru legyőzéséhez
Fotós: Mészáros János

A vendégek lövése levágódott a sorfalról, azonban a játékszer visszakerült hozzájuk, így újabb támadást vezethettek, és ekkor már nem is hibáztak. A láthatóan nagy kedvvel futballozó Héger Attila ment el a bal szélen, majd tekert középre, a rövidnél álló Sós remekül szelídítette meg a bogyót és hanyag eleganciával kilőtte az alsó sarkot, 1–2.

Az újabb félidő eleji gyors gól leforrázta a házigazdákat, akik ezután kapkodóvá váltak, ami hibákat szült, és a mezőnyfölényük eredménnyel nem párosult. Arról nem is beszélve, hogy a 70. perc környékére már fizikálisan sem voltak éppen a topon, így a fényszaruiak taktikát váltva, átálltak a gyors kontratámadásokra, ami kifizetődőnek bizonyult.

A 78. percben Tóth Márk ugratta ki középen Hégert, aki az elfekvő Tőke mellett a bal alsóba gurított, 1–3. Két minutummal később ismét középkezdéshez gyülekeztek a játékosok, ugyanis ezúttal egy nagyszerű háromszögtámadást – Tóth Péter, Sós, Héger volt a labda útja – fejezett be góllal a Fényszaru, 1–4.

És, ha mindez még nem lett volna elég, Németh keretbe foglalta teljesítményét, a Hégertől kapott labdát tizennyolcról könyörtelenül bevarrta a háló jobb oldalába, 1–5. A jelentős előny tudatában könnyelműbbé váltak a vendégek, így a hajrában egy-két buta fault is becsúszott.

A köztudottan remek rúgótechnikával megáldott Kormos Lászlónak nem is kellett több, jó húsz méterről, szabadrúgást követően kipókhálózta a jobb felsőt, ezzel valamelyest kozmetikázva a végeredményen, 2–5.

MEZŐTÚR – JÁSZFÉNYSZARU 2–5 (1–1)

Mezőtúr, 200 néző. Vezette: Ács Zoltán (Dobos Zsolt, Csíkos Roland).

MEZŐTÚR: Tőke – Bontovics (Ujlakány, 34.), BARNA, id. Farkas Z., Nagy F. – Szappanos (Kormos B., 61.), JÓNÁS, Patkós (Lisznyai, 74.), ERDŐSI (Kovács F., 86.) – Kormos L., Kántor (Simon O., 79.). Edző: Erdősi Gyula.

JÁSZFÉNYSZARU: KOLLÁTH – SZÁRAZ, SIMON, MAJZIK BALÁZS (NAGY SZ., 89.), VASZICSKU – TÓTH P. (VARGA L., 91.), SÓS, NAGY T. – NÉMETH N., HÉGER (LÁSZLÓ, 93.) – TÓTH M. (SZAKALI, 89.). Edző: Majzik Bertalan.

GÓLSZERZŐK: Erdősi (23.), Kormos L. (85.), ill. Németh N. 2 (8., 83.), Sós (48.), Héger 2 (78., 80.).

ERDŐSI GYULA:

– Jó iramú, sok hibával tarkított mérkőzést játszottunk a Fényszaruval. Úgy gondolom, az első félidőben teljesen partiban voltunk velük, a másodikban viszont kiütközött, hogy négy alapemberem sérülés miatt hetek óta nem tudja vállalni a játékot, valamint a kényes szituációkból is rendre mi jöttünk ki rosszabbul.

– Tanulunk a vereségből és dolgozunk tovább, hogy stabil megye I-es csapat váljon belőlünk.

MAJZIK BERTALAN:

– Rangadóhoz méltó játékot láthatott a szépszámú közönség. Az első játékrészben azt produkálta a csapat, amit elvárok tőle, taktikusan, fegyelmezetten focizott. A másodikban csökkent a nívó, ugyanakkor lőttünk egy gyors gólt, ami sorsdöntőnek bizonyult.

– Ami még mellettünk szólt, hogy sokkal jobban bírtuk fizikálisan a meccset, így az utolsó húsz percben több olyan akciót is vezethettünk, amit a mezőtúri védők csak szemmel tudtak követni. Sorozatban ez volt a harmadik győzelmünk, ami jól mutatja, hogy a kemény munkának előbb-utóbb beérik a gyümölcse.

Héger Attila, a fényszarui focicsapat támadójátékosa

– Lőtt két gólt és mellé adott két gólpasszt is. Láthatóan kezdi visszanyerni a formáját, és ezzel párhuzamosan mintha a csapatának is meglódult volna a szekere.

– Bokaműtét, rehabilitáció, majdnem egy fél évembe telt, mire újra felépítettem magam. Szerencsére mindez már a múlté, ismét százszázalékos állapotban vagyok, ami kezd a számokban is megmutatkozni. Rátérve a csapatra, sorozatban harmadszor nyertünk, ami egyrészt a jó felkészülésnek, másrészt pedig annak tudható be, hogy a keretet győztes mentalitású játékosok alkotják, akik mindent megtesznek a sikerért.

Héger Attila
Forrás: Beküldött fotó

– Ami szembetűnő, hogy Sós Márkóval milyen jól megértik egymást a pályán és azon kívül is. Mi a titok?

– Csupán annyi, hogy gyerekkorunk óta barátok vagyunk, nagyon jól ismerjük egymást és rengeteget focizunk együtt. A nyáron sikerült meggyőznöm, hogy igazoljon Jászfényszarura, mert itt kiválóak a körülmények, nem beszélve arról, hogy nagy erősítést jelentene a csapatnak. Így azóta megint egy hajóban evezünk.

– Sőt, ha jól tudom, a minifoci-válogatottban is együtt szerepelnek…

– Pontosan! Október 5-én utazunk Tunéziába, amely a házigazdája lesz a 24 csapatos világbajnokságnak. Chilével, Mexikóval, Irakkal kerültünk egy csoportba. Utóbbival már játszottunk, és le is győztük őket egy felkészülési torna keretében, a többiekről viszonylag keveset tudunk. Ettől még lehet keresnivalónk ellenük.

P. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!