FRISSÍTVE/VÍZILABDA

2017.11.18. 19:02

Három góllal győzte le idegenben a Szolnoki Dózsa a Fradit

A két héttel korábbi ­Európai szuperkupa-döntő után három góllal, de egyáltalán nem simán verte a Ferencvárost­ a ­Szolnoki Dózsa. Ezzel az A csoport első körét követően magabiztosan áll az élen a címvédő szolnoki legénység.

Fotó: Csabai István

Alig hasonlított a szuperkupadöntőre a szombat esti bajnoki. Más volt a helyszín: a Komjádi uszoda helyett a Népliget, kevesebb volt a néző, de ismét nagyszerű hangulatban kezdődött az összecsapás.

FTC-PQS – SZOLNOKI DÓZSA

8–11 (1–1, 1–3, 3–2, 3–5)

Népliget, 300 néző. V: Molnár P., Székely B.

FTC: GÁRDONYI – Mitrovics 1, Varga Dénes, ­Varga Dániel­, Nikics, Sedlmayer, VÁMOS 3. Csere: Madaras 1, Manhercz K., Szirányi, Jaksics 1, Jansik Sz. 2.

Vezetőedző: Varga Zsolt

SZOLNOK: NAGY V. – Bátori 1, PRLAINOVICS 3, Mezei, Jansik D., M. Csuk, Zalánki. Csere: Gocics 1, Hangay, ALEKSZICS 1, YOUNGER 4, Kis G. 1, Fülöp

Vezetőedző: Cseh Sándor

Edző: Kósz Zoltán

A Ferencváros kapujában Vogel Soma helyett Gárdonyi András kezdett és a ­korábbi szolnoki pólós bizony kezdetben minden létező szolnoki kísérletnek megálljt parancsolt. Büntetőt, ziccereket védett.

A sokadik eredménytelen támadás után Jansik Szilárd szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, ám Aaron Younger nyomban kiegyenlített. Vámos szabaddobásból juttatta megint előnyhöz az FTC-t már a második negyedben, de Youngernek megint volt válasza.

Sőt, Alekszics bombájával már nálunk volt az előny. Kettős előnyben játszhattunk néhány másodpercig, de nem ebből, hanem Prlainovics löketéből született meg az újabb szolnoki gól. Aminek köszönhetően plusz kettővel kezdődhetett meg a nagyszünet.

Jaksics némileg váratlanul eresztett el egy komolyabb lövést, ami annyira felbőszítette Prlainovicsot, hogy a rövid sarokban ragasztotta a labdát, visszaállítva a kétgólos differenciát. Ami nem tartott sokáig, hiszen egy újabb kihagyott szolnoki ötméterest Vámos és Jansik Szilárd gólja keretezett be, újra egyenlő volt az állás.

Prlainovics viszont tett arról, hogy nálunk legyen az előny az utolsó nyolc perc elején. Amit Vámos szabaddobásból tüntetett el. Valószínűleg öt méteren belülről lőtte el a labdát, ami elvileg szabálytalan lenne. Kósz Zoltán vette a lelkére a vélelmezhető igazságtalanságot, aminek hangot is adott.

Ennek viszont piros lap lett a hozadéka.

Még az újbóli vezetésért is támadhatott a Ferencváros, de Nagy Viktor sokadszorra volt jókor jó helyen, Younger átlövése megint szolnoki vezetést eredményezett, 6–7. De Mitrovicsnak erre még volt válasza.

Ekkor azonban három Dózsa-gól következett válasz nélkül Gocics, Younger, Bátori leosztásban. Lévén utóbbi „dugó” kevesebb, mint három perccel a vége előtt esett, gyakorlatilag eldőlt a meccs. Madaras még bevert egyet előnyből, de az i betűre Kis Gábor tette fel a pontot, pazar gólt lőtt centerből, (8-11).

– Idegesen kezdtük a mérkőzést, pedig megvoltak a helyzeteink, amelyeket azonban nem használtunk ki – mondta Varga Zsolt a mérkőzés után.

– A Szolnok átvette az irányítást, így rohannunk kellett az eredmény után. Óriási szívvel kétszer is ki tudtunk egyenlíteni, de a végére mentálisan elfáradtunk.

Fotós: Csabai István

Hogy tizenegy gólt lő idegenben az egyébként jól védekező Fradinak a Dózsa, az egy dolog. Hogy a Varga Dániel, Varga Dénes, Szlobodan Nikics, Manhercz Krisztián négyest nulla gólon tartja, az még nagyobb tett.

– Az előző két napban rengeteget dolgoztunk a taktikán, ebből sokat vissza is kaptam a csapattól – vélekedett Cseh Sándor.

– Voltak azért olyan hiányosságok, amelyek miatt okolhattuk volna magunkat, ha nem nyerünk, és akadt egy-két játékos, aki még nem azon a szinten játszott, ahogyan azt elvárom tőle.

– Ha volt a szokásos győzelmek utáni érzéshez képest nagyobb öröm, az „belül volt”. A három pont, a győzelem miatt és azért, mert sokat dolgoztunk és a meghatározott feladatok nagy részét meg tudtuk csinálni.

– De ha valaki azt gondolja, hogy mi hazafelé menet végig buliztunk a buszon, akkor nagyon téved. Ez csak egy bajnoki mérkőzés volt, hétfő reggel már nem fog számítani.

A B csoportban is rangadót rendeztek hétvégén, az Eger csapata 9–8-ra nyert idegenben a hozzá hasonlóan Bajnokok Ligája résztvevő OSC legénysége ellen.

Hétvégén már Magyar Kupa-meccs

Szerda este héttől az újonc Szombathely ellen játszik bajnoki mérkőzést a ­Dózsa a Vízilabda Arénában. Az AVUS szombaton szerezte meg történelmi, első ­idegenbeli győzelmét az OB I.-ben, az ­UVSE-t győzte le 11–9-re.

Szombaton 18 órakor a Honvéd ellen már Magyar Kupa-­negyeddöntőt játszik a csapat, a visszavágót pedig vasárnap 16 órától kezdik a Vízilabda­ Arénában.

Gutai István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!