Véletlen karambol?

Petrik József

Soha ne mondd, hogy soha! Erre akkor jöttem rá ismét, amikor a Formula–1-es szaúdi nagydíjat követően már két perce azt szajkóztam, hogy példátlanul szoros az idei világbajnokság. Hiszen a nyolcadik vb-címére hajtó brit Hamilton és legnagyobb riválisa, a holland Verstappen egyaránt 369,5 ponttal állnak a vb-rangsor élén. A hollandnak csupán annyi az előnye, hogy amíg a brit nyolc, addig ő kilenc futamot nyert.

Amíg ezen lamentáltam, élő sportlexikon-cimborám csendesen megveregette a vállamat, majd a fülembe súgta, hogy 1974-ben Regazzoni és Fittipaldi egyaránt 52–52 ponttal vágott neki a tengerentúlon, az utolsó vb-futamnak. (Utóbbi lett a világbajnok.)

A múlt felidézése azonban újabb emlékeket hozott elő. Előre kell bocsánatom, jómagam azért szorítok, hogy Hamilton szerezze meg nyolcadik vb-címét, és ezzel előzze meg a német Schumachert. Hogy miért éppen a hétszeres vb-első jutott eszembe a hétvégi futam kapcsán? Mert a Williams-istálló társalapítója, Patrick Head ma is váltig állítja, minden tisztelete és elismerése mellett Schumacher szándékosan ütötte ki Hillt az 1994-es szezonzáró Ausztrál Nagydíjon. Majd hozzátette, Schumacher minden idők egyik legsikeresebb és sokak szerint legjobb versenyzője volt a Formula–1-nek, ám többször is előfordult, hogy a cél érdekében egy-egy piszkos húzástól sem riadt vissza. S egy ilyen „trükknek” köszönhetően hullott az ölébe 1994-ben az utolsó futamot követően a vb-trófea.

A kisördög az én fejemben is ott motoszkál.

Mi van, ha Verstappen az idény utolsó futamán úgy gondolja, akkor is világbajnok lehet, ha kiüti Hamiltont, és egyikük sem ér célba?

Mert ez a forgatókönyv sem zárható ki teljesen. Az F1 ugyanis produkált már csodákat és „borzalmakat” egyaránt.

A téma pikantériája, hogy az első vb-elsőségére ácsingózó holland pilóta édesapja – aki maga is több mint száz F1-es futamon indult – szintén megszólalt. Kiemelte, hogy vb-éllovas fia mindenképpen nyerni akar. Egyértelműen megpróbálja majd Hamiltont legyőzni. Bármit meg fog tenni a siker érdekében, az biztos.

Ez utóbbi kijelentésről gyanítom, hogy valóban biztos, csak az nem egészen világos, mit is takarnak az idősebb Verstappen szájából elhangzottak, miszerint: mindenképpen nyerni akar, illetve bármit megtesz majd a győzelemért. Mindenesetre a sportág szerelmeseinek bizonyára az okozná a legnagyobb örömet, ha nem egy „véletlen” karambol döntene a vb-trófeáról.