JEGYZET

2021.01.07. 06:30

Buci, Öcsi és Görbe

Címkék#Bódi Csaba

Bódi Csaba

„Olyan egy se volt, mint a Sváb! Az addig futott, hogy csak Madridban állt meg.” Buci lelőhetetlenül ontotta a poénokat, a lelátó – nem túl spontán toborzott – népe pedig könnyezve kacagott. Puskás Ferenc, Grosics Gyula és társaik dőltek a nevetéstől. A kultúrtörténeti jelentőségű, Aranycsapat című film 1981-es forgatásán Deák Róbert kiütéssel győzött, noha sosem volt nagy bokszoló. Sőt!

A kispesti tribünön történt sziporka előtt a Honvéd stadionjának szertára szolgált a humorgyár helyszínéül. A Spanyolországból először hazatért Öcsit (Svábot) barátként üdvözölte a VIII. kerületi exbunyós, Deák Buci. A „Száguldó Őrnagy” sokatmondóan így fogadta a mezekkel teli polcok között: „Ide ne gyere be, mert itt nem lehet lopni.”

A proliból lett proliról, a hajdani ökölvívóról, az 50-es, 60-as évek utánozhatatlan figurájáról 1984-ben jelentett meg kötetet Hámori Tibor. Évforduló ezúttal nem kötődik a dátumhoz, az apropót a vidámság kínálja.

Amikor minden napra akad gyászhír, ami újabb megállásra, gondolkodásra késztet, akkor a született showman alakjának és önálló műsorainak felidézése talán segít nem túl egykedvűnek lenni.

Az egyik ilyen epizódnak számított, amikor a könyv szerzője a Budapesten nyaraló Puskást arra kérte, menjen el vele az ökölvívó-válogatott edzésére, hogy Buciról készülhessen néhány fotó. A meghívottak között szerepelt a honi boksz­legenda, a háromszoros olimpiai bajnok Papp Laci is. A Görbe névvel is illetett klasszis ekképp reagált a főszereplő érkezésére: „A Buci a mi termünkben… nem nagy propaganda a boksznak!” Aztán nevetve Öcsihez fordult: „Ha ez a mitugrász nem lenne, ki kellene találni, de mivel van, agyon kellene ütni! Én már láttam normálist, akit hülyére püföltek, de hogy egy hülyét normálisra verjenek, az nem létezik…”

A kék Puma-melegítőben ringbe szálló kisember jobbról és balról is sűrűn kapta a taslikat Puskástól és Papptól, miközben hátrálva megjegyezte: neki az alvilágban nem osztottak ki ennyi pofont. Aztán lenézett a szorítóból a csinos fotóslányra: „Látja, angyalom, összejött magának a három világklasszis! A két úrról sok is ennyi felvétel, de rólam többet vár a nép…”

Végül a labdarúgás és az élet világába visszatérve álljon itt egy újabb örökbecsű a mókamester szájából. „Meséljétek el, a Mészáros mekkora futballista volt! Bár most volna kettő ilyen! De az a helyzet, hogy százezer van.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!