Sztáredző

Pajor-Gyulai László

Nem csak a holtszezon miatt uralja a sportsajtót napjainkban Sztanyiszlav Csercseszov. Ha még javában tartana a bajnokság, akkor is több cikk jelenne meg az orosz szakemberről, hiszen mégiscsak a Ferencváros, a legnépszerűbb magyar klub kispadjára írt alá szerződést, a Fradi vele próbál meg…

Majdnem azt írtam, hogy kilábalni a hullámvölgyből. Szamárság lett volna, hiszen a címvédő a tabella első helyén állva karácsonyozik, az Európa-liga csoportkörének az utolsó fordulójában a Leverkusen legyőzésével azt is elérte, hogy nem szerzett pont nélkül búcsúzott a sorozattól, azaz hullámvölgynek aligha lehetne nevezni a szereplését. Igaz, nem futballozott olyan elsöprően itthon, mint korábban, Peter Stögernek nem az eredménytelenség miatt kellett mennie, és ezzel nincs is semmi baj: ha a vezetés úgy érzi, a váltás komolyabb bajt előz meg, akkor kutya kötelessége meglépni.

Érkezett tehát Sztanyiszlav Csercseszov, akiről az utóbbi napokban mindent elolvashattunk, megtudtuk például, hogy roppant szigorú edző, kérlelhetetlenül megköveteli a fegyelmet, és ő maga is nyilatkozott már. Remélem, nemcsak a figyelmemet kerülte el, hanem tényleg nem bizonygatta a magyar futball legüresebb közhelyét – „én csak a munkában hiszek” –, ellenben beszélt a csapat mindenekelőttiségéről, valamint, nagyon helyesen, arról is, hogy nem érti, egy jól kereső profi futballista esetében milyen gond lehet a motivációval.

Rokonszenves bemutatkozás, ám azt nem magyarázza, hogy miért fogadjuk úgy, mintha, mondjuk, Josep Guardiola érkezett volna.

A kommunikáció szerint igazi sztáredző vállalt munkát a mi labdarúgásunkban, és rossz szokásunk szerint már azelőtt hasra esünk előtte, hogy egyetlen edzést megtartott volna. 

Sztanyisz­lav Csercseszov nevét akkor ismerhettük meg, amikor a világbajnokságon az orosz válogatottat vezette, a korábbi klubjainál végzett munka nemigen tehette nálunk is hírnevessé. Wacker Innsbruck, Szpartak Moszkva, Zsemzsucsina Szocsi, Tyerek Groznij, Amkar Perm, Dinamo Moszkva, Legia Warszawa – jóindulattal sem nevezhetőek európai sztárcsapatoknak, a nemzetközi porond állandó és meghatározó szereplőinek, márpedig az 58 éves orosz mester ezeket tudja feltüntetni az önéletrajzában.

Most viszont olyan klubhoz jött, amely egyre mélyebben szeretné befészkelni magát az európai középmezőnybe folyamatos jelenléttel a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában, ami nagy kihívás a számára. Azaz: nem sztár, de ha bizonyít, akár azzá is válhat.