Megérzések

Fábik Tibor

A 2007-es szentpétervári vívó-világbajnokságon történt, hogy egy csendes napon kitartottam a férfi párbajtőrözők selejtezőjének legvégéig. Aki számított, a világranglista első 16 helyezettjének ez szabadnap volt, ők automatikusan felkerültek a 64-es főtáblára, a selejtező csoportküzdelmei után pedig a legjobb 16 csatlakozott hozzájuk, ez ma is így van a világbajnokságokon. A többiek, akik a csoportjukban nem vívnak botrányosan rosszul – mert ha igen, menthetetlenül kiesnek –, még hadakozhatnak, hogy két-három „élet-halál” asszó megnyerésével ugyancsak felverekedjék magukat a 64-es táblára.

 

Szentpéterváron annak a napnak a végén Kulcsár Krisztián csatakosan, izzadva, egyetlen tussal legyőzve az utolsó ellenfelét, túlélte a selejtezőt. Csapatban kétszeres olimpiai ezüstérmes (1992, 2004) és kétszeres világbajnok (1998, 2001) volt, de a 2004-es athéni olimpia után visszavonult, két év után tért vissza, és mi tagadás, 36 évesen nem sokat vártunk tőle. Boczkó Gábor a világranglista éllovasaként érkezett a vb-re, naná, hogy rá koncentráltunk.

 

S mi történt? Boczkó már a 64 között kiesett, de két másik ászunk sem jutott messzire, Imre Géza a 32, Kovács Iván a 16 között szállt el. Kulcsár Krisztián pedig világbajnok lett, és nem akárhogyan! A 64-es táblán az asszóit sorban 15–14-re, 14–13-ra, 15–14-re, 9–8-ra, 15–14-re és 15–12-re nyerte meg – vagyis a döntőt leszámítva mindegyiket egy tussal.

 

Kulcsár Krisztián megérezte a nagy lehetőséget, hogy ez élete napja lehet, és élt vele, esélytelenül. Éppen tíz év múlva, kívülről nézve ugyancsak esélytelennek tűnve lett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is, a szavazáson simán legyőzve az addig regnáló Borkai Zsoltot, valamint Szabó Bencét, két olimpiai bajnokot. „Programom a partnerségen alapszik, hiszen sikereket csak közös célokkal és együttes munkával lehet elérni” – mondta akkor.

 

Múlt csütörtökön aztán a MOB közgyűlése megvonta Kulcsár Krisztiántól a bizalmat, aki január 31-i hatállyal lemondott. 

 

A szép csöndben 1,2 millióról 2,6 millióra emelt havi fizetése és a 3,9 milliós eltitkolt jutalma csak mellékszál a történetben, alapvetőn a megígért partnerségi viszony hiánya, a sok sérelem okozta a vesztét. Utóbb bevallotta, arra számított, hogy ezt a szavazást is megnyeri. Ám aki Szentpéterváron a páston a döntő pillanatokban tűpontosan látta előre, hogy mi történik majd, azt most csúnyán megcsalta az intuíciója. S bizony talán többet veszített, mint amit akkor nyert.