Beletörődni, vagy váltani

Novák Miklós

Általános megdöbbenésre Kondás Elemér maradt a Vasas vezetőedzője. A megrökönyödés nem igényel különösebb magyarázatot. A piros-kékek vasárnap, a labdarúgó NB I 25. fordulójában hazai pályán akkor éppen a Pakstól kaptak ki, kilátástalan játékkal 3–2-re (már 3–0-ra vezettek a vendégek, csak a hajrában sikerült némi szerencsével kozmetikázni az eredményt). A Vasas 2023-as mérlege négy-négy döntetlen és vereség, egyszer sem tudott nyerni, utolsó a bajnokságban, a 11. Honvédtól hat, a 10., tehát jelenleg bennmaradást érő helyen álló Újpesttől pedig nyolc ponttal lemaradva.

Nagy Miklós, a klub ügyvezetője azzal indokolta a döntést, hogy a Vasasnál egyrészt nincs játékosuralom, másrészt az edzőváltás önmagában úgysem oldana meg semmit, a keret kialakítása csúszott el. Nos, először is, ez utóbbi az ő felelőssége, bár annyira rossz nem lehet az a keret, amelynek a magja egy éve utcahosszal nyerte meg az NB II-t, s azóta csak erősödött. Nagy Miklós voltaképpen beismerte, nincs mit tenni, a Vasas menthetetlenül kiesik az NB I-ből. Lelke rajta.

Kétségtelen, tetemes a hátrány, de hátravan még kilenc forduló. Egy éve az MTK harminchat ponttal esett ki, ha ebből indulunk ki, akkor a Vasasnak a hátralévő kilenc meccsből ötöt mindenképpen, de inkább hatot meg kellene nyernie. Lehetetlen?

A szurkolók nyilván szeretnének hinni a csodában, a vezetők azonban lemondtak róla.

Persze lehetett volna lépni egy fordulóval hamarabb is, mint például a Fehérvárnál, vagy akár már az idei harmadik kör után, mint például Pakson. Különösen az utóbbi döntés nem igényel magyarázatot. Az edző személyén kívül Pakson sem változott semmi az égadta világon, a csapat mégis beindult: először ugyan kikapott, de aztán megnyert zsinórban öt meccset. Ilyen változást persze Angyalföldön senki, még Pep Guardiola vagy Carlo Ancelotti sem garantálhatna.

A Vasas döntése mégsem bölcsességről, inkább kishitűségről árulkodik, s persze elfedni hivatott a korábbi rossz lépést. Történetesen Kuttor Attila elsietett leváltását, Kondás Elemér kinevezését. Félreértés ne essék, Kondás jó edző, véletlenül, csupán mázlival nem lehet bajnoki címet nyerni, ám tipikusan debreceni edző. Azt a közeget ismeri, ott érzi magát komfortosan, a cívis városból kilépve eddig mindenütt könnyűnek találtatott. Angyalföldön is. Csupán annyit kapott, hogy nem tették meg bűnbaknak, ám a valószínű kiesés az ő nevéhez tapad. Rajta ez nem segít, s a klub életében sokkal nagyobb a tét, mint az ő személyes sorsa.