Elpuskázta

Fábik Tibor

A profi kerékpársportban már javában zajlik a szezon, szombaton jön a Strade Bianche, az olaszok rangos egynapos versenye többek között Valter Attilával immár a Jumbo–Visma színeiben; érdemes lesz követni az Eurosport közvetítését. Az ugyancsak a világelitbe tartozó Trek–Segafredóból az olasz Antonio Tiberinek ez a verseny nem volt betervezve, ő két napja az olasz szezonnyitón, a Trofeo Laiguegilán indult volna, a jövő héten pedig az egyhetes Tirreno–Adriaticón, de ezeket a lehetőségeket szó szerint elpuskázta.
Mégpedig amiatt, és ez nem vicc, mert 

légpuskával lelőtte a San Marinó-i turisztikai miniszter macskáját.

 Az eset még tavaly júniusban történt, amikor Tiberi a miniállamban tréningezett, de csak most kedden kapott nyilvánosságot azáltal, hogy a helyi bíróság 4000 eurós pénzbírságot szabott ki rá. A 21 éves versenyző elismerte tettét, és elmondása szerint véletlen baleset történt, mintegy hetven méteres távolságból, nem szándékosan lőtte le az állatot, az ablakával szemben lévő közlekedési táblára célzott. 

Az esetből nagy botrány lett, nem utolsósorban azért, mert mégiscsak egy fontos ember macskájáról van szó, mi több, a család hároméves kislányának kedvencéről. A miniszter pedig szóvá is tette, hogy szerinte súlyosabb büntetést kellett volna kiszabni a tettesre. 

A Trek–Segafredo húsz napra felfüggesztette Tiberi versenyzői engedélyét, aki nagyon szégyelli magát, és közölte, hogy támogatni fog egy San Marinóban működő állatmentő alapítványt, amely kóbor macskák befogadásával foglalkozik. Tiberi elmondta, éppen azért nem szólt senkinek korábban a történtekről, mert rettenetesen szégyelli a tettét. Arról is beszélt, hogy a családi gazdaságukban évtizedek óta tartanak kutyákat, macskákat és teheneket, háziállatok között nőtt fel, és imádja őket. 

Számomra mégsem teljesen kerek a történet. Egy erdőben más lenne a helyzet, de annak azért elenyésző a valószínűsége, hogy ha valaki nyílt terepen egy út menti közlekedési táblára céloz, egy macskát talál el. Mert ha a cica éppen átballagott az úttesten, a botcsinálta lövész megvárhatta volna, amíg távozik, és csak utána lő a táblára, ami persze önmagában is elítélendő.
Tiberi amúgy tavaly a magyar kerékpáros-körversenyen, a Tour de Hongrie-n megnyerte az utolsó, Miskolc–Gyöngyös–Kékestető szakaszt, 2021-ben pedig az összetettben a harmadik helyen végzett nálunk. Lehet, hogy idén is eljön hozzánk – de remélhetőleg a légpuskája nélkül.