Rossz döntés

Pajor-Gyulai László

Általában igaz, hogy minden csoda három napig tart, ám olykor akadnak kivételek. Még a sportban is, amelyben – különösen a csapatsportok esetén – sűrűn követik egymást a kihívások, a tegnapi meccsek jelentőségét szinte a lefújás pillanatában felülírja a következő, nem lehet túlzásba vitt ünnepléssel vagy hosszas kesergéssel vesztegetni az időt.

A Liverpool sérelme azonban alighanem nem múlik el így nyomtalanul és következmények nélkül. Ezen a hasábon is írtunk már arról, hogy Szoboszlai Dominik csapata emberhátrányban szabályos gólt rúgott a Tottenham elleni bajnokin idegenben, ám a játékvezető les címén nem adta meg, 

a VAR-szobában ülő segítői félreértették a helyzetet, és emiatt hiába látták, hogy nem volt les

, megerősítették a bírót, aki így szabadrúgást ítélt középkezdés helyett.

Az eset persze óriási port vert fel, és túl is nőtt a Liverpoolon. A klub ugyan megkapta és nyilvánosságra hozta a VAR-szobában zajló beszélgetés meghökkentő hangfelvételét, majd Jürgen Klopp menedzser elmondta, szerinte újra kellene játszani a mérkőzést, ezen a szinten az ügy itt minden bizonnyal meg is áll.

Érdemes felidézni Frank Lampard gólját a 2010-es világbajnokságon, amelynél a labda hiába vágódott le a lécről jócskán a németek gólvonala mögé, a játékvezető kint látta, és annak a meccsnek is maradt az eredménye. A másik Kassai Viktor esete 2012-ből, aki az ukránok gólvonalon túlszálló labdáját nem látta bent az angolok kapujában, a rossz ítélettel sújtott Ukrajna pedig kiesett az Eb-n – ezt a meccset sem játszották újra, még csak ötletként sem vetődött fel ez a lehetőség. Nem véletlenül, a szabályok ezt csak műhiba esetén engedik meg, a rossz döntés pedig nem az.

Ez a két utóbbi téves ítélet alapvetően reformálta meg a bíráskodást, siettette a gólvonalbíró megjelenését, illetve az alapvonali játékvezetőre épülő rendszer eltűnését és a VAR bevezetését. Most a Premier League tervez intézkedéseket hozni, amelyek aligha kárpótolják a Liverpoolt, de talán megakadályozzák a hiba megismétlődését. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ahol emberek működtetnek bármit is, ahol emberek döntenek, kommunikálnak, ott nem száműzhető a hiba lehetősége, segítse őket akármilyen technika, és ennek mindig lesznek vesztesei.

Mellékszál, de a PGMOL, az angol professzionális labdarúgás játékvezetőiért felelős szervezet a meccs másnapján nyilvánosan bocsánatot kért a Liverpooltól. A gesztussal pont persze nem jár, de legalább megtörtént – nem tudom, itthon emlékszik-e valaki hasonlóra a magyar Játékvezetői Bizottságtól…