Időutazás

Szalay Attila

Elgondolkodtató, milyen a futball. Vegyünk példaként két magyar csatárt az 1994–1995-ös évjáratból. Varga Barnabás és Mervó Bence egyívásúak, kevesebb mint öt hónap különbséggel születtek, egymástól 86 kilométerre, Szombathelyen, illetve Mosonmagyaróváron. Hasonló képzést kaphattak az Illés Akadémián és Győrben, az ETO-nál, még a magasságukban is csupán négy centi az eltérés. Mindketten voltak fent és lent, mégis nehéz elképzelni két annyira ellentétes utat, mint amilyet ők ketten bejártak.

Ha Dr. Emmet L. Brown időgépével „visszamennénk a jövőbe”, és 2015-ben azt mondanánk egy futballszurkolónak, hogy 2024-ben az Európa-bajnokságon szerepel a magyar labdarúgó-válogatott, tippelje meg, ki lesz a kezdő csatára, jó eséllyel azt felelhetné, hogy Mervó Bence. 2015-ben egyértelműen ő számított Szalai Ádám jövőbeni utódjának a centerposzton.

Abban az évben Mervó öt gólt szerzett az U20-as világbajnokságon a későbbi aranyérmes Szerbia ellen a nyolcaddöntőben kieső magyar csapatban, és a torna társgólkirálya lett. Ezzel olyan elit klubba lépett be, amelynek rajta kívül többek között Lionel Messi, Erling Haaland és Sergio Agüero is a tagja, akik ugyancsak voltak gólkirályok U20-as vb-n.

Hol volt akkoriban a vele egyidős Varga Barnabás? A magyar futball térképén hiába is kerestük volna.

Varga addigra az Illés Akadémia rendszeréből kikerült, és a határ menti szülőfalujából, Szentpéterfáról bringával tekert át edzésekre az első osztrák faluba, Monyorókerékre.

Ott, az SV Eberauban futballozott, az osztrák negyedosztályban. Egyébiránt nem is rosszul, a 2015/2016-os idényt 30 meccsen 16 góllal zárta. De kit érdekelt ez akkor Magyarországon?

Üljünk be Brown doki DeLoreanjába még egyszer, a céldátum legyen 2023. április 27-e! Mi történt aznap? Mervó Bence 17 percet játszott a Szentlőrinc színeiben az NB II-ben a Soroksár elleni bajnokin. Varga Barnabás másnap a Paks csatáraként mesterhármast szerzett a Kecskemét ellen, s 26 találattal az NB I gólkirálya lett.

Mi a helyzet manapság?

Varga újabb gólkirályi cím várományosa, immáron a bajnok Fradi mezében, és Marco Rossi válogatottjának kezdőcsatáraként készülhet a nyári Eb-re. Az egykori U20-as vb-gólkirály Mervó azóta sem lépett pályára tétmeccsen, pedig holnap már napra pontosan egy éve lesz a legutóbbi mérkőzésének, tavaly nyár óta pedig csapata sincsen. A válogatottságról már nem is álmodhat, de egy minapi nyilatkozata szerint azért küzd, hogy újra profi szerződést kapjon valahol. Bárhol.

Két csatár, két út, egy valóság.