SZOLNOK

2017.12.15. 10:29

Szeretnéd, hogy kiskutyád jól nevelt legyen? – íme, néhány tanács

Folytatódik a kutyatartásról szóló sorozatunk, melyben Szűcs Andreával, a Szolnoki Kutyaiskola vezetőjével arról beszélgetünk, hogyan készüljünk fel otthon kedvencünk fogadására.

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– Mindenekelőtt döntsük el, kinti vagy benti kutya lesz-e és hogy hová tesszük a házát vagy a fekhelyét. Amennyiben kinti kutya lesz, ehhez ragaszkodjunk, az első naptól kezdve töltse odakint az éjszakát házőrzőnk.

– Lakhelyét lehetőleg olyan helyre tegyük, hogy rálásson a kertre és a bejárati ajtóra, ne legyen a családtól teljesen elzárva. Ha az eb lakásunkban él, fekhelyét nyugodt, de mégis központi részre tegyük – magyarázza Andrea.

Hozzáteszi, amikor a kutyát elhozzuk a tenyésztőtől, érdeklődjünk afelől, milyen tápot használt addig, célszerű azzal etetni a későbbiekben is kedvencünket.

Ha változtatunk, akkor figyeljünk a hozzáadagoláshoz, arra, hogy folyamatosan csökkentsük a régi tápot és növeljük az új mennyiségét. Főtt, fűszeres ételre Szűcs Andrea szerint nincs szüksége a kutyának, de kenyérre se!

– Ha játékot vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy korának megfelelőt szerezzünk be neki. Kerüljük a csipogós játékokat például, mert az első dolog, hogy a csipogót kiszedi belőle.

– Ne legyen plüssből készült se, mert széttépi. A tömör labdába szó szerint beletörhet a foga. A legjobbak a csavart kötelek.

Képünk illusztráció.

Andrea azt ajánlja, szabályok szerint neveljük házi kedvencünket az első pillanattól, legyen meg a sétáltatás, a játék és az etetés pontos időpontja is.

Ez utóbbival kapcsolatban a szakértő azt gondolja, gyerek is gondozhatja a kutyát, így megtanul felelősséget vállalni, másrészt az eb is megszokja, hogy a gyerektől nem kell féltenie vacsoráját.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!