KISÚJSZÁLLÁS

2017.09.25. 16:40

125 éves szülinapot ünnepeltek a kisúji önkéntes tűzoltók – GALÉRIA

Bár az Önkéntes Tűzoltó Testület már 1892-ben megalakult, öt évvel később újraszervezték. Első parancsnoka Rásky Mihály iskolai tanító volt, majd halála után helyét dr. Porteleky László ügyvéd foglalta el.

A második világháború befejezése után új korszak kezdődött a tűzoltóság életében, 1948-ban a Tűzoltó Testületet államosították – derül ki a 125 évet bemutató történetükből.

Az akkori 25 fő feladata a megelőzés és a mentő tűzvédelem volt. Ahány gazdasági egység volt a városban, annyi önkéntes tűzoltóegység alakult.

A megyei parancsokságtól kapták a felszerelést, mellyel az üzemi egységek időnként gyakorlatot is tartottak. A városi tűzoltóparancsnoknak, Darvas Istvánnak volt a feladata, hogy ellenőrizze, segítse az egységek működését.

A kirendeltség vezetője 1972-ben Herczeg Ferenc lett. 1974-től Önkéntes Tűzoltó Egyesület lett a nevük, s a hatékonyabb tűzoltáshoz modern járműveket vásároltak.

Az 1990-ben megalakult képviselő-testület szívügyének tekintette a tűzoltóság anyagi támogatását, a szervezet megerősítését.

A 24 órás ügyelet felállításával elérték azt a biztonságot, hogy a bármikor érkező jelzésre azonnal tudtak reagálni.

1992 után a híradóügyeletet már csak főállású tűzoltók látták el. Ebben az évben érkezett Németországból egy gépjárműfecskendő, majd az önkormányzat és a helyi cégek, vállalkozók támogatásával kistehergépjárművet vásároltak, majd 1998-ban újabb német adományautóval gyarapodtak.

A tíz éve megalakult Tűzoltó Köztestületet újabb, modern fecskendőket kapott a város és a cégek támogatásával. Öt éve, amikor az önkormányzati tűzoltóságokat államosították, beintegrálták a kisújszállási egységet is az új katasztrófavédelmi rendszerbe.

A Kisújszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság pénteken délután a laktanya előtti Szent Flórián-szobor koszorúzásával, majd a városházán ünnepélyes állománygyűléssel emlékezett a 125 éves jubileumára.

D. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!