Választás 2022

2022.04.22. 14:27

Ordo Iuris: újabb hamis vádak a magyar kormánnyal szemben

A Demokratikus Választások Európai Platformjának berlini központja április 13-án hírlevelet küldött a közelmúltbeli magyarországi választásokról és arról, hogy a folyamatot független választási megfigyelőcsoportok monitorozták, köztük a lengyel Ordo Juris Jogi Elemző Intézet és a Collegium Intermarium Egyetem által vezetett csoport – írta közleményében a lengyel intézet a Magyar Nemzet cikke szerint, emlékeztetve arra: a Demokratikus Választások Európai Platformját anyagilag támogatja a német kormány és az Európai Unió, amely számos kérdésben vitában áll a magyar kormánnyal, és leplezetlen módon beavatkozott a magyarországi demokratikus folyamatba azzal, hogy a választásokat megelőző időszakban a magyar kormányt bíráló nyilvános nyilatkozatokat tett és pénzügyi szankciókat is foganatosított Magyarországgal szemben. 

A platform emellett számos olyan szervezetet is magában foglal, melyeket az a Soros György irányít és/vagy finanszíroz, akinek szintén hosszú időre visszanyúló konfliktusa van a magyar kormánnyal

– írta az intézet. Közleményében kitért arra is: az első, A választások utáni nyilatkozatok és jelentések című fejezetben hamis vádakat fogalmaznak meg, amikor azt állítják, hogy a független megfigyelőknek a választások jóváhagyása volt a céljuk. Azt is sugallják, hogy az Orbán-kormány hívta meg a megfigyelőket, ami az Ordo Iuris Intézet és a Collegium Intermarium megfigyelői esetében valótlan. Emellett elfogult választási megfigyelőknek nevezték őket, ami nem igaz.  

Hangsúlyozták: a platform azt is állítja, hogy „az EBESZ ODIHR, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése és a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) nemzetközi megfigyelői tanúsították, hogy a választásokon indulók nem egyenlő feltételek mellett vetélkedtek, és elmosódtak a határok az állam és a Fidesz által vezetett kormánykoalíció között”. Nem vették észre a „határok elmosódását” az ellenzéki pártok és az Európai Unió között.

A hírlevél második része, mely Az Európai Uniónak támogatnia kell a magyar civil társadalmat a demokratikus intézmények és a tisztességes választások megerősítése érdekében címet viseli,

felszólítja az Európai Uniót, hogy ne nyújtson további pénzügyi támogatást a magyar kormánynak, különösen a pandémia utáni helyreállítási alap keretében.

Továbbá azt a javaslatot is megfogalmazza az Európai Uniónak, hogy „dolgozza ki a magyarországi civil szervezetek stratégiai és hosszú távú pénzügyi támogatásának modelljét a jövőbeli működőképességük és hatékonyságuk biztosítása érdekében”. Ez a szakasz figyelmen kívül hagyja, hogy a választási részvétel meghaladta a hetven százalékot, és a kormánykoalíció a leadott szavazatok abszolút többségét, 54 százalékát szerezte meg.

További pénzügyi nyomásgyakorlásra szólít fel a magyar lakossággal szemben mindaddig, amíg a választók nem kezdenek el Berlin és Brüsszel kívánsága szerint, és nem saját meggyőződésüknek megfelelően szavazni.

Borítókép: átjelentkező szavazó leadja szavazatát a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 115. számú szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!