Vélem-én

2006.09.28. 13:22

Gyógyszert ott, ahol kell

Teleki József

A patikák tegnap reggel zárva maradtak. A gyógyszerészek így tiltakoztak az ellen, hogy a szaktárca megszüntetné a kizárólagos gyógyszer forgalmazási jogukat. A gazdasági guruk szerint ugyanis a szabad verseny nem csak az árakat csökkentheti, de a szolgáltatás színvonalát is növelheti.

"...a szőlőt sosem látott borból készült kisfröccs mellé rögtön megrendelhetnénk a gyomorégést megszüntető pirulát..."

Szívesebben vásárolna gumióvszert az ember fia a sarki trafikban, ahol csinos, mosolygós fiatal hölgy vezetné be a vevőt a használatának rejtelmeibe — persze kizárólag „a mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” alapon. Másrészt az sem elhanyagolható, ha a gyógyszer nem csak ott hatna, ahol kell, hanem ott is lehetne kapni. Gondoljuk csak el, milyen jól jön a benzinkútnál vásárolható vérnyomáscsökkentő az esedékes áremelésnél. Egy–egy jelentősebb drágulásnál akár akciókat is szervezhetnének a benzinkutak: „Tíz liter ólmozatlan tankolása esetén ajándék vérnyomáscsökkentő”.De így a szőlőt sosem látott borból készült kisfröccs mellé rögtön megrendelhetnénk a gyomorégést megszüntető pirulát, az út menti kifőzdében a hasfogó széntablettát. Vagy éppen az APEH ügyfélszolgálatán a csekk mellé egy nyugtatót is a kezébe nyomnának az adózónak. Szigorú szabályokkal kellene meghatározni, hol milyen gyógyszer kapható. Belegondolni is rossz, mi történne, ha mondjuk véletlenül a parlamenti büfében a pincér figyelmetlenségből a reggeli szendvics mellé egy szem Cavinton-t is felszolgálna minden honatyának. Még a végén a politikusoknak eszükbe jutna a sok választási ígéret.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!