Vélem-én

2007.09.02. 15:35

Instrumentum

Zsoldos György tollminátor

…no de rúgjuk most tökön a politikát! Hogy is merészelek én itt hebrencskedni e témában, mikor komoly, hozzáértő honatyák, honanyák, pártkorifeusok törik azon boltozatos homlokukat, miként is szívassák egymást, önmagukból és egymásból csinálva bohócot. Példa rá a legutóbbi nemzetközi sajtótájékoztató. Mert mintha bohózatbéli szülők civódtak volna azon, természetesen a gangon állva, hadd lássa ország-világ, ki az oka annak, hogy rossz fát tett a tűzre ez a fekete rucis, vásott kölök, aki mindeközben a markába röhögve feljelentette őket a gyámhatóságon.
Bíbelődjünk tehát inkább mással, nevezetesen előző szösszenetemben, igaz, csak érintőlegesen, szó esett a Pink Floydról is. Merthogy szívem csücske ez az együttes, lemezei ott sorakoznak a polcomon, és sosem kell róluk a port törölgetnem, mert elég gyakran hámozom ki őket a borítóból, hogy ábrándos lélekkel hallgassam melódiáit. Aztán többek között DVD-k is pompáznak ott, teszem azt, David Gilmour 2002-es koncertje is, ami akkoriban annyira megigézett, hogy kritikának nem nevezhető ömlengést követtem el róla a Néplapban. Merthogy Gilmour zsenialitásán túl más is megragadott, nevezetesen Caroline  Dale varázslatos csellójátéka. No és maga Caroline Dale. Egy csapásra belézúgtam, mert amit hangszerével művelt, kimerítette az erotika fogalmát is. No nem a csúf pornóét, hanem inkább a szerelmesek szextettjét, úgy ölelkezett csellójával, miközben vörös hajzuhataga ütemre rezdült. Persze nem véletlen, hogy koncerteket látva-hallva ilyen képzetei támadnak az embernek, hiszen neves zenészek oly annyira együtt élnek hangszerükkel a muzsika mámorában, hogy úgy tűnik, már-már paráználkodnak, akár szólógitárral, akár szaxofonnal, akár csellóval…
No de ez nem mindenkinek jön össze, ennek bizonyságául álljék itt egy kis adoma. Ferencsik János karmester már sokadjára kopogta le pálcájával egy próbán a zenekart, mert a csellista hölgy nem kellő átéléssel nyűtte a vonót hangszerén.
- Nem értem, mi van magával? – fordult hozzá a mester. – Ott van a lába között az a szép instrumentum, és maga csak vakargatni tudja?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!