VÉLEMÉNY

2017.09.04. 18:43

Nem kell konditerem az egészséges testmozgáshoz

Rokonszenves kezdeményezésről hallani a megyében. Több településen alakítanak ki könnyen igénybe vehető, testnevelésre alkalmas területet, helyiséget a fiatalok számára.

Innen kezdve rajtuk áll a dolog, hogy élnek-e a lehetőséggel, mert az edzettséghez valójában főleg elszántság kell. Aki akar, jó időben szinte eszközök nélkül tud mozogni, sportolni, de zordabb időszakban is elég egy alkalmas terem vagy nagyobb szoba a jó kondíció megszerzéséhez és megtartásához.

A megyeszékhelyen élő sportember mesélte nemrég, hogy sráckorában neki csupán a hátsó udvar jelentette a fitnesztermet néhány súlyzóval meg vasgolyóval. Innen jutott el a nemzetközi hírnévig. Egyszóval, nem csupán a kondigépen múlik az egészség.

Azért is fontos ez a kezdeményezés, mert hiába látunk nap mint nap kisportolt, önmagára adó fiatalokat is, korántsem rózsás a helyzet. Évről évre romlik az egymást követő generációk fizikai és sajnos, vele a lelki, idegi állapota is. Ennek pedig nem valami kedvezőtlen környezeti változás vagy táplálkozási zavar, hanem az általános mozgáshiány az oka.

Ezen meg szép szóval vagy akár erővel nem nagyon lehet változtatni. Túl sok kényelmes időtöltést kínál ma a világ ahhoz, hogy könnyű legyen tőlük elszakadni...

Talán most ezek a spontán sportolási lehetőségek egy kicsit több vonzerőt jelenthetnek a számítógépek, meg hasonló villanypásztorok rabjainak is ahhoz, hogy legalább néha megmozgassák magukat.

A cél ugyanis az lenne, hogy zsibbadtság helyett ráébredjenek a régen nélkülözött egészséges fáradtság jótékony hatására is.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!