Vélemény

2017.12.02. 16:22

Az osztálypénz szedésének sok évtizedes hagyománya van

Osztálypénz, alapítványi támogatójegy, csoportpénz, eszközpénz. A magyar nyelv változatossága lehetővé teszi, hogy a legkülönfélébb kifejezéseket használják az oktatási intézményekben anyagi javak tarhálására.

Az önkormányzati vagy állami fenntartású óvoda, iskola nem szedhet pénzt az ingyenes köznevelési szolgáltatásokért. Nem is szed. A kreatív magyar elmén azonban holmi jogi szabályozás nem foghat ki.

Nem is közvetlenül az iskola fizettet, megvannak erre a különböző technikák a szülői munkaközösségektől kezdve az alapítványokon keresztül a tanulmányi kirándulás térítéséig külső segítővel.

Vannak azonban, akiknek ez a fajta önkéntes adózás túlzottan nagy terhet jelent. Kellemetlen ez a gyereknek, a szülőnek, az iskolának egyaránt.

Talán mondanom sem kell, hogy többgyerekes családoknál ez a probléma fokozódik. A szülők akkor is fizetnek, ha ez meghaladja anyagi lehetőségeiket, ráadásul sokan panaszkodnak, hogy nem látják át, mire fordítják a beszedett összegeket. Mert ugye, a nem legálisan kért pénz nyilvántartása, elszámolása lehetetlen törvényes keretek között.

Az osztálypénz szedésének sok évtizedes hagyománya van. A bevált gyakorlat szerint a pedagógus nem kér, csak útmutatást ad, hogy a szülői munkaközösség önálló döntéseként mennyi lenne a szükséges. Az indokok sora végeláthatatlan: ajándék pedagógusnapra, osztályterem dekorálása, fotózás, családi nap…

Érdemes lenne leszámolni azzal az illúzióval, hogy a közoktatás ingyenes, és legális keretek közé terelni az iskolai pénzszedési technikákat. Már csak az átláthatóság miatt is.

Mert nem kis összegekről van szó! Nézzük az átlagos általános iskolás osztálypénzt havonta. Gyors közvélemény-kutatás után ez kétezer forint körül van. Kétezrével tíz hónapon át az húszezer/tanuló.

Harmincas létszámnál az hatszázezer/év/osztály. Nyolc éven át az 4,8 millió osztályonként. Nem vitás, egyelőre nagy szükség van rá. Kérdés, hogy ebben a formában-e. Kicsit drága, kicsit sunyi, de a miénk.

Király Ernő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!