VÉLEMÉNY

2017.12.19. 18:40

Valóban megéled az ünnepek hangulatát, vagy téged is elragadott a „fogyasztói karácsony”?

Olyan időszakot élünk, amikor mindenki egy kicsit másként gondolkodik az év legkülönlegesebb ünnepéről. Vannak, akik az adományozás szellemében látják meg az értéket, de olyanok is, akik a drága ajándékokban mutatják ki azt.

Hartai Gergely

Nem tisztem senki fölött sem pálcát törni, sem megmondani, ki cselekszik jól és ki nem. Mégis nagy öröm látni, hogy ezek a napok szinte mindenütt, így a megyeszékhelyen is, az adományozás jegyében telnek.

Adakozásra buzdító felhívások egész sora szövi át környezetünket, és mindenhonnan azt érezzük, adni kell. Halljuk a rádióban, látjuk a plakátokon, s a televízió képsorai is erre ösztökélnek mindannyiunkat.

S bizony, sok ilyen felhívást számos cselekvő kezdeményezés is követ!

Persze, ott a másik véglet is, amikor parkolóhelyet csak hosszas tiszteletkörök árán találunk a bevásárlóközpontokban, hiszen mindenki a „karácsonyra készül”.

A környék roskadozó üzleteit látva, megmozdulhat bárkiben a kérdés:

valóban ez lenne a karácsony lényege?

A kérdés tudom, közhelyes, hiszen örök a harc a „fogyasztói karácsony” és az ünnep valóságos megélése fogalmak között.

A megoldás talán, mint mindenben, itt is az arany középút lehet. Megtalálni a nyitját annak, hogy odafigyelve a környezetünkben élőkre, s az ünnepi légkörre lelkileg is felkészülve teremtsünk bensőséges hangulatot.

Mindezek között természetesen helye van számos egyéb dolognak, mellyel az alkalmat fűszerezzük. Csak ismerjük fel, meddig mehetünk el, s mi az a pont, ami után minden egyszerre giccsessé és „látványhajhásszá” válik.

Hartai Gergely

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!