VIVACE

2020.09.03. 14:00

Az értékes zeneművek igényes átadása a mezőtúri kórus célja

Több mint tízéves pályafutásuk, megannyi sikeres fellépés, valamint díj és elismerés után ismét megtisztelő kitüntetést kapott a mezőtúri VIVACE kamarakórus a közelmúltban. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjat Csiderné Csizi Magdolna kórusvezető vehette át. Saját bevallása szerint a sikerük titka a zene iránti töretlen tiszteletben és szeretetben rejlik.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

A tizenhét fős, vegyes kórus nagy része a kezdetektől kiveszi a részét a közös munkából. Sokan más településeken élnek, így nagy áldozatot hoznak a közösségért

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Papp Antal

– Az indulás kissé nehezen meghatározható, de talán 2007-re tenném. A kórus a Kossuth Lajos Általános Iskolai diákjaiból verbuválódott – kezdte Csiderné Csizi Magdolna kórusvezető.

– Megalakítottunk egy egynemű kamarakórust, lányokból, fiúkból vegyesen. Az ilyen típusú kórusokban csak szoprán, mezzo és alt szólam van. Azok a fiúk, akik mutálni kezdtek, nem énekelhettek tovább ebben a felállásban. Ezért létrehoztunk egy vegyes kart – mondta. Magdolna hozzátette, tanárukként jó néhány lurkót egészen hatéves kora óta ismer, és végigkövette őket a felnőtté válás útján. Az első komoly lépéseket pedig még a megalakulás évében megtették a siker útján.

A lelkes tagok az ország, sőt Európa számos pontján szerepeltek már
Fotó: Beküldött fotó

– Emlékszem, 2007-ben az akkori hetedikesekkel, nyolcadikosokkal kitaláltuk, hogy jelentkezünk az Országos Társaséneklő Verseny megyei fordulójára, Szolnokra. Az esélytelenek nyugalmával, de lelkesen indultunk. Nagy meglepetésünkre továbbjutottunk az országos megméretésre, ahonnan arany minősítéssel tértünk haza – idézte fel a büszke pillanatokat. A nevüket is ezekben az időkben választották. A diákok javasolták a vivace-t, pusztán szimpátia alapján. Tanáruk kérdésére, hogy mit is jelent ez a szó, azonban nem tudták a választ.

– Élénken! Hát bizony, tökéletesen illet hozzájuk, hozzánk, és örömmel kereszteltük el így a kórust. Persze mára komoly felnőtt emberek lettek – jegyezte meg huncut mosollyal az arcán. Bizony, a jelenlegi tizenhét fős vegyes kórus nagy része a kezdetektől jelen van a felállásban. Időközben történtek ugyan tagcserék, de ahogyan a kórusvezető fogalmaz, az együttes önjáró, azért működik, mert működtetni szeretnék.

– Persze az is biztos, hogy egy kórusban nincs demokrácia. Általában én szabom meg a programot, de azért meghallgatom a javaslatokat, ellenérveket – fejtette ki. A csapat tagjai kiváló zenei tehetségek, remekül olvasnak kottát, egyedül is gyakran készülnek. Néhány tagnak mindössze egyszer-kétszer nyílik lehetősége próbálni a kórussal. Mégis minden esetben káprázatos eredményt nyújtanak „élesben.”

– Sokan az ország teljesen más városaiban élnek. Nagy áldozat a részükről és családjaik részéről is, hogy biztosítják a tagok számára a próbákra, fellépésekre járást. Egyébként igen családias felénk a légkör, sőt általában mindenki hozza a szeretteit egy-egy eseményre. Így velük is szorosabbra fűződik a kapcsolat. A közelmúltban pedig egyik tagunk esküvőjén énekeltünk együtt, leírhatatlan élmény volt – sorolta Magdolna. Ezekből pedig akad bőven, hiszen a VIVACE-t gyakran hívják színvonalas események fellépőjének. Bárhol énekeljenek is, a közben érzett örömön túl az értékes zeneművek minőségi és profi átadása mindig fontos céljuk. Eredményeiket elnézve, ezt sikeresen elérik.

Mindenhol szívesen fellépnek, legyen szó hazai vagy külföldi színpadokról

A hosszú évek alatt változatos helyszíneken, országokban léptek fel. Egyebek mellett jártak Franciaországban, Belgiumban, Romániában is. Hol versenyeztek, hol igényes komolyzenei fesztiválok résztvevői voltak.

– Nemcsak a fellépéseken, megméretéseken igyekszünk kiválóan teljesíteni. Tavaly Marosvásárhely közelében kirándultunk, van ott egy kastély, aminek a dísztermében lehetőségünk nyílt énekelni. Csak az idegenvezető volt a közönségünk, igazi öröméneklést éltünk meg! Karácsonykor pedig Mezőtúrt járjuk, és a boltosoknak, kereskedőknek adunk mini koncertet. Tavaly az egyik kis pékségben egyedül dolgozott egy fiatal lány a szenteste előtti napon. Elsírta magát a szerenádtól. Hát így működik a zene – sorolta sokatmondóan a kórusvezető. A hazai helyszínek közül egyébként is szülővárosuk közönsége a legkedvesebb szívüknek.

– Persze számos további helyszínen megéltünk már megannyi kellemes percet. A teljesség igénye nélkül Keszthelyen, Budapesten, Tiszakürtön, Abonyban, Dévaványán, Csorváson, Túrkevén, és Szegeden is felléptünk – részletezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!