Közélet

2010.11.14. 07:55

Segítenek állást találni a munkanélkülieknek

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása sokat segített abban is, hogy szabadabban mozoghassunk Európában. Könnyebben részt tudunk venni szakmai képzéseken, illetve szakmai tanulmányutakon. A Grundtvig program segítségével magam is megtapasztalhattam ezt.

Négyesi Ildikó

Ösztöndíjjal tettem látogatást Jász-Nagykun-Szolnok megye partnerénél, Teltow-Fläming járásában. Három hetet töltöttem a teltow-flämingi népfőiskolán (Kreisvolkshochschule Teltow-Fläming) Luckenwaldeban. A három hét alatt sokat tanultam a német oktatásról, felnőttképzésről.

A teltow-flämingi népfőiskolán az intézmény vezetőjéhez, Andrea Staeckhez tartozik a családi oktatás. Munkatársaival együtt sikerült azt elérniük, hogy a térségben egyre többen képezzék tovább magukat. Így egyre több azoknak a száma, akik befejezik félbehagyott tanulmányaikat, vagy új végzettséget szereznek. A legjobban teljesítő tanulók munkáját elismerik, ezáltal is ösztönözve őket. Aki nem tudja, hogy milyen irányban képezze magát tovább, annak tanácsot adnak. Továbbképzési lehetőségeket is ajánlanak nekik.

Andrea Staeck által részt vehettem egy konferencián, melyet a családok képzéséről tartottak. Leginkább arra próbáltak megoldást keresni a rendezvényen, hogyan tudnák ösztönözni a kevésbé iskolázott szülőket arra, hogy továbbképezzék magukat. Megjelenjenek egy olyan tanácsadáson, ahol segítenek nekik abban, hogy milyen képzésben vegyenek részt ahhoz, hogy újra állást találjanak.

A konferencián elhangzott egy tanulságos észrevétel is. Felvetették, hogy a szülők talán azért sem akarnak elmenni a képzésekre, mert azon túl, hogy kínosnak érzik felnőtt fejjel tanulni, a gyermeküket sem tudják kire hagyni.

A szakemberek egyike úgy vélte, a nagyszülők elfelejtettek példaképek lenni. Míg régen rájuk bízhatták a kisgyermekeket a dolgozó szülők, addig ma már erre kevés példa van. Az idősebb korosztály is dolgozik, távolabb lakik, ezért kevesebbet tud törődni családjával. Éppen ezért újra meg kell tanulni az embereknek egy családban élni. Hogyan próbálnák meggyőzni a felnőtteket a képzésben történő részvételről?

Erre a konferencia utáni csoportmegbeszélésen igyekeztek megoldást találni. Volt, aki azt javasolta, olyan legyen az oktatás, hogy ne érezzék, hogy képzésen vannak. Éppen ezért az oktatás háttere, a megfelelő környezet és az oktatás magas színvonala is nagyon fontos volt.

A képzést kissé nehezíti, hogy Teltow-Fläming kisebb településein nincsen könyvtár. Ezt a hiányt úgy orvosolták, hogy a térségben utazó könyvtárat létesítettek. Átalakítottak egy buszt, mely a köteteket viszi iskolákba, falvakba. Gyerekek, felnőttek és idősek egyaránt izgatottan várják a jármű érkezését. Ám egy dolog ott is jellemző. A fiatalok leginkább a számítógépes játékokat és a filmeket viszik. A tanároknak lehetőségük van arra, hogy tankönyveket, készségfejlesztő köteteket kölcsönözzenek a diákok számára.

Luckenwaldeban régóta üresen állt a vasútállomás épülete. Pár éve átalakították azt városi könyvtárra, meghagyva műemlék jellegét. Hozzáépítettek még egy modern épületrészt, melyben a gyerekeknek és a fiataloknak létesítettek külön birodalmat. Az épületben gyakran tartanak különböző kulturális programokat. Író-olvasó találkozót, vagy éppen úti beszámolót.

A teltow-flämingi szakemberek mindenütt elmondták, szívesen működnének együtt magyarországi kollégáikkal.

Más a német népfőiskola, mint a hazai

A teltow-flämingi népfőiskola politikai, szakmai továbbképzéseket is végez. Azon kívül nyelvi, kézműves- és egészségügyi kurzusokat tartanak. Évente tízezer órájuk van, 4500 résztvevőnek kínálnak képzést. A képzésekre interneten is lehet jelentkezni. Az államtól, a járástól (nálunk megye) kapnak támogatást, valamint a tanfolyamokból befolyt pénzből tartják fenn magukat. A németországi népfőiskolán is leginkább a felnőtteknek kínálnak képzéseket. Főállású munkatárs összesen hat van a teltow-flämingi népfőiskolán. Három pedagógiai munkatárs, akik szakképzési feladatokat látnak el, valamint három közigazgatási szakember. A tanfolyamok többségét szabadúszó, vagy mellékállású képzett pedagógusok, illetve szakemberek tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!