Közélet

2011.11.27. 12:27

Sokkoló látvány fogadta a vásárlókat a boltban

Az ünnep közeledtével egyre több helyen tűnnek fel a nem mindennapi karácsonyi szuvenírek, díszek, kiegészítők. Egy kis megyei körútra indultunk, hogy megnézzük, az idén milyen agyrémeket ötlöttek ki a mi szórakoztatásunkra a gyártók.

Erdős Csaba

Körutunkat a kisebb ajándékboltok feltérképezésével kezdtük, és nem is okoztak csalódást. Az egyik, megyei üzlet igen sokféle kiegészítőt kínált a karácsonyi készülődéshez. A színes díszektől kezdve egészen az ünnepi alsóneműkig minden megtalálható volt. Így a vállalkozó kedvű férfiak felhúzhatták a szarvast ábrázoló alsónadrágot. Nem is kerül sokba, igaz, a viselése ízlés dolga. De a hagyományos díszítőelemek is tartogattak meglepetést. Az egyik csomagon vidám gyerekek voltak láthatók, amint egy érdekes izzósorral díszített fenyőt ültek körbe. A fénylő díszek azonban nem a hagyományos figurákat — szarvas, hóember, fenyő, Mikulás — ábrázoltak, hanem kissé vadabbakat. A bátrabb gyerekek, mert véleményünk szerint kell némi bátorság, kérhetik szüleiket, hogy sötétszürke, pirosan izzó szemekkel felvértezett sárkányok, ördögszerű, tűzön járó lényekkel, valamint zöld színben pompázó, fegyveres katonák ékesítsék a békesség és boldogság ünnepén a család fenyőfáját.

Az elektromos eszközök  között fellelhetjük a már-már slágernek számító zenélő, énekelő, táncoló Mikulásokat is. Hozzájuk csatlakoztak mára a rénszarvasok és krampuszok is, akik szintén ismert, angol slágereket énekelgetnek gitározás, szaxofonozás közben. A karácsonyi hangulatba belefeledkezett gyártók a hagyományos, ünnephez köthető élőlények mellett betették a kínálatba a piros, téli bundába öltöztetett oroszlánokat, zsiráfokat, elefántokat is. Hogy miként illenek a karácsony hangulatához, a zord mínuszokhoz és a havazáshoz a trópusi állatok nem nagyon értettük.

Egyre nagyobb divattá válik, hogy nem csak belülről díszítik fel az emberek otthonaikat, hanem kívülről is. Erre is számos lehetőséget kínálnak a megyei üzletek, és itt is akad csemege a kritikus szemeknek.
Éppen az egyik üzletben nézelődtünk, amikor egy panaszos hölgy jelent meg és reklamált a pénztárnál. Később nekünk is elmondta, miért kellett visszahoznia a világító kültéri Mikulását.

— Azt hittük, kigyullad a ház — panaszolta indulatosan Ilona. — Ötezer forintét vettem meg ezt a Mikulást, amelyik egy világító létrán mászik. Azt gondoltuk, jó lesz az emeleti ablakba, mert jópofa, és az unokák is biztosan megörülnek majd, ha meglátják. A férjem fel is szerelte, és nagyon jól mutatott, de amikor este bedugtuk az elektromos csatlakozót, nagyon megijedtünk. Nyitva volt az ablak, és hirtelen égett műanyagszagot hozott be a szél. Azonnal kinéztünk, és láttuk, hogy a világító létra egy helyen füstöl — emlékezett vissza.

Az asszony elmondta, nem kapott lángra a dísz, csupán egy kisebb lyuk keletkezett az izzás helyén. De úgy vélik, hogy ha nem lépnek időben, akkor könnyen lángra kaphatott volna a műanyag hőszigetelő réteg a házon.

De nem szabad azt hinni, hogy csak a kisebb üzletekben lehet ízlésromboló karácsonyi kiegészítőkhöz hozzájutni.

Az egyik áruházban igazán sokkoló látvány fogadta a hagyományokhoz ragaszkodó vásárlókat. A műfenyők hasznossága, praktikuma elismerhető, de azért mindennek van határa. Egy rózsaszín műfenyőt dobtak a piacra, amelynek ágaiba már eleve beépítették a ledes izzókat. Emellett a karácsonyfatalppal sem kell bíbelődni, mivel azt is adtak mellé. Hogy fokozzák a hangulatot, a talp zenél, és képes megforgatni a fát. Hát, ez is csak ízlés dolga...

Legyünk tisztában a jótállás feltételeivel!

— Ebben az időszakban fontos figyelmet fordítani arra, hogy a tartós fogyasztási cikkek esetében a forgalmazókat jogszabály kötelezi a 3 munkanapos kötelező jótállási cserére. Ha a cserére nincs lehetőség, kötelesek a vételárat visszaadni. Áruvásárláskor ragaszkodni kell az adásvételt igazoló nyugtához, és hogy a termékhez használati útmutatót is mellékeljenek a rendeltetésszerű és biztonságos használat érdekében — hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi szakemberek.
— A jótállási jegy átadásának vagy kitöltésének elmulasztása nem mentesíti a forgalmazót a termékkel szemben felmerült minőségi kifogások intézésének kötelezettsége alól. A jótállási jegy pontos kitöltésének egyik jelentősége, hogy későbbi garanciális (tartós fogyasztási cikkek esetén kötelező 1 év jótállás) időn belül, a javításra történő átadás és a javítást követő visszavétel dátuma között eltelt intervallummal a jótállási idő meghosszabbodik — emelik ki.

Erdős Csaba -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!