Közélet

2015.07.30. 19:10

2,6 milliárd eltűnt, közben a brigádvezetők pornót néztek?

Eltűnt, és nem fizet alkalmazottainak az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ), miután lehívott egy foglalkoztatást segítő 2,6 milliárd forintos uniós támogatást – legalább is erről jelentek meg hírek a honi sajtóban. A történet ott kapcsolódik a Jászsághoz, hogy a munkáltató székhelyeként a Jászapáti polgármesteri hivatal címét jelölték meg.

Banka Csaba

Man with smartphone

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A tudósítások tanúsága szerint az MSZP Hajdú–Bihar megyei tagjai hívták fel a figyelmet a problémákra, amikor is elmondták a sajtó képviselőinek, hogy az említett, 2600 munkavállalóval szerződést kötött szövetkezet eltűnt. 
Ma többször próbáltuk elérni a szociális szövetkezet képviselőjét, az ESZOSZ honlapján megadott telefonszámon, illetve később a jászapáti önkormányzatánál rendelkezésünkre bocsátott telefonszámon. Előbbi szám folyamatosan foglaltat jelzett, utóbbi pedig néhány kicsöngés után váltott foglalt jelzésre.
Megkerestük az ügyben Pócs János országgyűlési képviselőt, Jászapáti korábbi polgármesterét, hogy a városban mit tudnak a szövetkezet dolgairól. Mint kiderült, az ESZOSZ szeretett volna létrehozni Jászapátin egy zöldhulladékot feldolgozó pelletüzemet.


– Politikai hovatartozástól függetlenül egy polgármester számára az egyik legfontosabb feladat, hogy elősegítse munkahelyteremtő vállalkozások érkezését az adott településére, amely javíthatja a foglalkoztatás helyzetét, illetve növelheti a helyi adóbevételeket – hangsúlyozta Pócs János országgyűlési képviselő. – Annak idején a szövetkezet ilyen céllal kereste meg városunkat, ehhez pedig annyit kért, hogy székhelyként a polgármesteri hivatal címét jelölhesse meg. Az elképzelést támogattuk és határozatban adott engedélyt az önkormányzat, hogy székhelyként a hivatal címét jelölje meg a szociális szövetkezet.
Onnantól kezdve – tette hozzá a politikus – a cég járta a maga útját. Amennyiben vétettek a szabályokkal szemben, a hatóságnak fel kell derítenie a történteket, és ha szükséges, a törvényekben megszabott szankciókat kell alkalmazni velük szemben.


– Az Eszosz abban az időben lett a Jászapáti Városi Önkormányzat címére bejegyezve, mikor még nem én voltam a polgármester – szögezte le lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere. – Azonban az ügyet az előző polgármestertől, országgyűlési képviselőtől ismerem, a székhely bejelentéssel kapcsolatos döntést és az előző polgármester érveit elfogadom és támogatom. Ezek a következők: a mindenkori polgármesternek, képviselő-testületnek kiemelt feladat a helyi gazdaság fellendítése, az adóbevétel és a foglalkoztatás növelése. Az Eszosz képviseletében eljáró Kovács Csaba a projekt működése kapcsán erre tett ígéretet. Meggyőződésünk szerint a fenti célok támogatása – munkahelyteremtés, adóbevétel és foglalkoztatás növelés – minden településen politikai hovatartozástól függetlenül az önkormányzatok elemi érdeke és kötelessége. Ez estben Jászapáti Város Önkormányzatától mindössze a székhely biztosítását kérték, ezt biztosítottuk.
A projekt megítélése, működésének kockázata, a támogatás elnyerése és annak szabályos lebonyolítása nem a székhelyet biztosító önkormányzat felelőssége. Erre megvannak a szigorúan eljáró hatóságok, vagyis az önkormányzatunk nem felügyeli, nem befolyásolja a szövetkezet működését, nem is teheti azt.
Amennyiben az említett problémák megalapozottak Jászapáti Város Önkormányzata is kéri a hatóságok mielőbbi és legszigorúbb eljárását a munkavállalók érdekében.

Pornót töltöttek le a céges telefonról?

A szociális szövetkezet képviselőjét nem lehetett elérni ma, ugyanakkor a cég honlapja él, sőt egészen friss bejegyzések is szerepelnek ezek között. Korábban képzésekről, lakossági tájékoztatókról, munkaerő toborzásról szólt néhány hír, egy hete pedig már az alkalmazottak nem megfelelő hozzáállása miatt felmerült problémákat taglalja egy bejegyzés. A beszámoló szerint a legtöbb alkalmazott megfelelően végzi feladatát, azonban nagyon sok foglalkoztatottól meg kellett válnia az ESZOSZ-nak, leginkább az igazolás nélküli távollét, kisebb, nagyobb vagyon elleni bűncselekmények, szabálysértések, továbbá egyéb szerződést szegő magatartás miatt – szólt az írás. Mindezek mellett néhány különös dolgot is felsorolt a szövetkezet közleménye, így olvashattuk, hogy két brigádvezető a munkaszerződés aláírásának másnapján eladta a mobiltelefonját, mások a céges mobiltelefon birtokában „18 karikás” filmeket töltöttek le, megint mások gallyfát loptak az erdőből, előfordult, hogy az oktatás helyszínéül szolgáló épületből hétvégén hűtőszekrényt loptak, az alkalmazottak egy része pedig internetes oldalakon árulta a kézhez kapott munkaruhát. Természetesen, ha a cég képviselője szeretné megosztani olvasóinkkal véleményét, arra későbbi lapszámainkban lehetőséget adunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!