Hírek

2007.02.04. 17:08

Izrael újra támadni készül

Aggasztja az izraeli vezetést a palesztin csoportok közötti belháború folytatódása; Tel-Avivban attól tartanak, hogy a zavargások újabb terrorhullámba torkollnak, ezért „megelőző” hadművelet indítását tervezik.

Csák E.

A Haaretz című izraeli lap írása szerint az újabb támadás a következő logikára épülne. Elképzelhető, hogy a kormányzó Hamasz felmondja a palesztin-izraeli tűzszünetet és – a Fatahhal való együttműködés címén – újra kezdi az Izrael elleni terrorakciókat. Ennek a veszélynek a semlegesítésére szolgálna, úgymond, egy masszív katonai fellépés, hasonlóan a 2002. évi Védőfal hadművelethez.

Az izraeli csapatok november végén hagyták el a Gázai övezetet, miután egy izraeli katona elrablása ürügyén öt hónapos háborút folytattak a palesztinok ellen. A harcok akkor értek véget, amikor Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmud Abbasz palesztin elnök tűzszünetben állapodott meg a palesztin enklávé területén. A megegyezés ellenére palesztin szélsőségesek rendszeresen lőnek ki rakétákat izraeli településekre; a különösebb károkat nem okozó támadásokra az izraeli hadsereg eddig nem válaszolt. Közben állandó tűzpárbajok folynak a két palesztin mozgalom harcosai között. Gázában szombaton megölték a Fatah egyik biztonsági tisztjét; az incidens néhány órával azután történt, hogy a felek kölcsönösen visszarendelték fegyvereseiket az utcákról. A szektorban a hétvégén tíz palesztin sebesült meg, a Jordán folyó nyugati partjáról pedig több emberrablást jelentettek.

Bombabiztos garázsok

A libanoni háború óta az izraeli parlamentkülügyi és honvédelmi albizottsága első alkalommal vizsgálta a „hátország” biztonsági helyzetét. Sajtóértesülés szerint úgy találták: a következő háborúkban az eddiginél sokkal nagyobb veszélyek fenyegetik majd a civil lakosságot. A testület rámutat, hogy amíg a korábban indított rakéták robbanófeje csak néhány kilogramm volt, Szíria és Irán fegyverzetében többszáz kilós bombák találhatók. Az Izraellel konfliktusban álló országok rendelkeznek a megfelelő hordozó eszközökkel is, így a hátország számára hatalmas fenyegetettséget jelentenek. Az albizottság úgy gondolja: nagyobb ütemben kell olyan földalatti polgári létesítményeket építeni – parkolókat, metrót –, amelyek szükség esetén menedékhelyként is szolgálhatnak. Ez nyilvánvalóan csak a nagyvárosokra érvényes, vidéken, főleg a Hezbollah rakétáinak hatókörében lévő északi területeken kifejezetten óvóhelyekre van szükség. Ellenzéki vélemények szerint Izraelnek nem a föld alá kell bújnia, hanem megelőző-elrettentő rakétavédelmet kellene kiépítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!