Hírek

2007.02.23. 16:26

Felháborodott az MSZP-frakció

Már megvan az a törvénytervezet, amivel bevezetnék a többiztosítós rendszert az egészségügyben

Bánky Bea

Felháborította a szocialista frakciót, hogy már elkészült az a törvénytervezet, amely egyértelműen a több biztosítós modellre építené az egészségügyet, holott erről nem született kormánydöntés. A liberális vezetésű Egészségügyi Minisztérium cáfolja, hogy jogszabály-tervezet született, álláspontjuk szerint egyelőre szakértői anyagokról van szó.

A országgyűlés egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke, Kökény Mihály megkeresésünkre úgy reagált: nem tudja, milyen „munkaanyagok” szivárognak ki az Egészségügyi Minisztériumból. Ő is úgy tudja, nem dőlt még el az alapkérdés sem, azaz hogy piacra engedik-e a magánbiztosító-társaságokat, vagy csak modernizálják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP).

A Napi Gazdaság tegnapi számában azt állítja: a minisztérium jogi osztálya csak azután kezdte el az egy biztosítós variáció előkészítését, hogy a szocialisták zúgolódni kezdtek. A tervezetből kiderül: az állam garanciát vállal a betegek ellátásáért abban az esetben is, ha választott magánbiztosítójuk tönkremegy. Róluk a zártkörű részvénytársasággá alakult OEP gondoskodik. A magánbiztosítók viszont csőd esetén a feltételként szabott legalább 650 millió forintos szavatolótőkéjüket elveszíthetik.

„Minden háziorvosnak, szakrendelőnek és kórháznak internetes kapcsolaton keresztül ellenőriznie kell április 1-jétől, hogy a beteg jogosult-e az egészségügyi ellátásra” – közölte tegnap Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A háziorvosok havonta frissülő adatbázist kapnak azokról, akik fizetnek tb-t. 400–500 ezer „potyautas” hamarosan levelet kap, amelyben felszólítják: rendezze jogviszonyát az egészségbiztosítóval. Ezután 9 hónapig tisztázhatják helyzetüket, ellenkező esetben 2008-tól ki kell fizetniük a számlát. Az összeg egy bonyolultabb operáció vagy kórházi kezelés esetén akár milliós is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!