Újjávarázsolják

2024.04.27. 06:55

Houdini-díszlet érkezett Kengyelre: nagy terveik vannak a világhírű sorozatban használt kocsikkal

Már a kengyeli polgármesteri hivatal udvarán állnak az Oscar-díjas Adrien Brody főszereplésével 2014-ben bemutatott Houdini című sorozat díszletei. A cirkuszi kocsikat 10 évig tárolták egy fővárosi telephelyen, állapotuk igencsak leromlott ez idő alatt. A településen viszont felújítják a látványos kocsikat, és szállásként hasznosítják majd újra.

Molnár-Révész Erika

– Vogel Elemér, a Szép Házak című folyóirat főszerkesztője évek óta adományoz Kengyel számára ruhákat, bútorokat. Ő keresett meg azzal, hogy amennyiben szüksége van az önkormányzatunknak tűzifára, erre a célra felhasználhatjuk ezeket a régi cirkuszi kocsikat... – kezdte a nem mindennapi történetet Gál József polgármester.

A különleges cirkuszi kocsik már a polgármesteri hivatal udvarán állnak. Várhatóan nyáron újítják fel a nemzetközi produkcióban szereplő egykori díszleteket, hogy később szállásként funkcionáljanak. A kocsikat Csikós Melinda titkársági ügyintéző mutatta meg hírportálunknak
Fotó: Mészáros János

Amikor megláttam fotókat, azonnal úgy gondoltam, kár lenne ezeket a látványos cirkuszi kocsikat felaprítani. Kiderült, a kocsik David Merlini szabadulóművész tulajdonában vannak, ő a felajánló, és a budapesti Houdini Ház. Az is kiderült, hogy a két cirkuszi kocsit a 2014-ben bemutatott Houdini című alkotás forgatásakor használták 

– mondta a különleges díszletekről a településvezető. A kétrészes sorozatot Magyarországon forgatták az Oscar-díjas Adrien Brody főszereplésével, valamint ismert magyar színészekkel. A cirkuszi kocsik a film forgatását követően 10 évig egy telephelyen álltak, mígnem trélerek segítségével Kengyelre szállították. 

– Szeretnénk ezt a két kocsit felújítani, és Bagimajorba szállítani. Különleges szállásként funkcionál majd az addigra megújult Turisztikai Központunkban, ahol akkor már fürdési és főzési lehetőség is lesz. A felújítás várhatóan nyáron történik majd, olyan, a forgatáson készült fotók alapján, melyeken eredeti állapotukban láthatóak. A kerekek is fából készültek, van olyan, amit teljesen újra kell majd gyártani – számolt be a tervekről a polgármester.

Mint elmondta, a Turisztikai Központ bővítésének munkálatai várhatóan ősszel kezdődnek el, csak ezután kerülhetnek helyükre a különleges szállásként funkcionáló cirkuszi kocsik. 

Megújul a Turisztikai Központ, közösségi térrel bővül

A település még tavaly nyert 250 millió forintot a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán. Az elnyert forrásból  az önmagában is páratlan bagimajori szélmalomnál található Turisztikai Központot fejlesztik tovább. A kúria melletti területen új közösségi tér épül majd egy 40 négyzetméteres rendezvényteremmel és mosdókkal ellátott fogadóépülettel, valamint egy szabadtéri főzésre alkalmas területtel. A téren álló gyümölcsöst már áttelepítették az önkormányzat fóliasátraihoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában