Hírek

2007.03.07. 18:03

Terroristák: szabadlábon?

A rendőrök nem használnak majd viperát március 15-én, és lesz azonosítójuk is – ígéri Budapest főkapitánya. A Kossuth tériek elmennek a Fidesz gyűlésére.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Budapest főkapitánya ígéretet tett arra, hogy a rendőrök azonosítót viselnek majd, és nem használnak viperát egy esetleges tömegoszlatáson
[/caption]Hat vidéki helyszínen találtak fegyvereket, számszeríjat, Molotov-koktél készítéséhez szükséges anyagokat, továbbá egyéb, közbiztonságra veszélyes eszközöket a rendőrök – közölte szerdán Jármy Tibor. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője azt mondta: a nyomozást egy, az internetre került fenyegető videofelvétel alapján indították el. Korábban a rendőrök már előkerítették a filmen szereplő két férfit – egy vecsési lakost és egy fővárosi hajléktalant –, azt pedig, hogy végső soron hány új gyanúsítottja van az ügynek, nem árulták el.

Sajtóértesülések szerint öt embert hallgattak ki, akik beismerték: fegyvereikkel állami intézményeket és rendőröket akartak megtámadni március 15-én. Minden arra mutat: a rendőrség valamiért nem tart attól, hogy a vallomást tevők bármilyen további cselekményre, esetleg szökésre készülnének, mivel a fentiek ellenére sem vették őrizetbe őket, szabadlábon védekezhetnek. A rendőrség egyelőre minden további nyilatkozatot megtagadott.

A Répássy Róbert (Fidesz) azonban már a múlt héten sem akarta kivárni, mire jut a terrorfenyegetettséggel a kormányzati és rendőrségi kommunikáció. A képviselő terrorcselekmények előkészülete címen tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mondván: ha valós a fenyegetés, akkor a hatóságok nyomozzanak, ellenkező esetben pedig derüljön ki, hogy csak az ünnep megzavarása, a figyelemelterelés a célja a bejelentéseknek. A kérdés pénteken eldől: a Legfőbb Ügyészség szerdán a Fővárosi Főügyészséghez továbbította az indítványt, melynek a hét végéig kell a fentiekről döntést hoznia.

A Fidesz delegációja a párt március 15-i budapesti gyűlésének biztonsági kérdéseiről egyeztetett a BRFK vezetőivel. A tárgyalás után Nyitrai Zsolt képviselő közölte: Gergényi Péter, Budapest főkapitánya ígéretet tett arra, hogy a rendőrök azonosítót viselnek majd, és nem használnak viperát egy esetleges tömegoszlatáson. Arra is kérték a rendőrséget – tette hozzá Nyitrai –, hogy ne engedjen teret a Fidesz rendezvényéhez közeli esetleges provokációnak. A szintén jelen lévő Kontrát Károly honatya azt mondta: arra kérték a főkapitányt, a rendőrök ne használjanak gumilövedékeket. A kérést – így a képviselő – Gergényi Péter „megértette”.

A Kossuth téri tüntetők azonban nem értik, miért tartja magát távol tőlük a Fidesz, holott – mint azt Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője leszögezte – az Orbán Viktor pártelnök által emlegetett új többséget ők képviselik. Gonda szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: az ellenzéki párt vezetőjének abba kell hagynia a „kint is vagyok, bent is vagyok játékot”, vagyis ne határolódjon el a tüntetőktől, miközben a fenti módon rájuk hivatkozik. A Kossuth tériek képviselői találkozót kezdeményeznek a Fidesz elnökével, mert – Gonda szavaival – „elképzelhető, hogy ismét vér fog folyni a pesti utcákon”. Az ügyvivő kijelentette: nem akarják megzavarni az állami rendezvényeket, a Fidesz Erzsébet hídi tüntetésén azonban jelen lesznek zászlóikkal, transzparenseikkel. A tüntetők követelik, hogy este a Kossuth téren emlékezhessenek ''48 hőseire – a konfliktus borítékolt, mivel a rendőrség a teret március 31-ig mindenképpen lezárva tartja.

A Magyar Demokrata Fórum olyan helyszínen tartja március 15-i megemlékezését, amely más rendezvényhez nincs közel – mondta Dávid Ibolya. A pártelnök arra kérte híveit, egy-egy szál virággal emlékezzenek a szabadságharcra. Az MDF korábban felvetette, hogy a parlamenti pártok közösen ünnepeljenek: ezt azonban a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ is elutasították.

Petrétei: átvizsgálják a vonatkozó törvényeket

Az alkotmányt és a rendőrségi törvényt is felülvizsgálja a kormány a Gönczöl-bizottság jelentése nyomán – jelentette be Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter. Az alkotmány módosításáról szólva elmondta: szeptember 15-ig áttekintik, mi a gyakorlat külföldön hasonló esetben. A kormány döntött arról, ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a gyülekezési törvény módosításának javaslatairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!