Közélet

2007.04.02. 14:43

Siralmas a létesítmény helyzet

Nemsokára bezár Szolnokon a Damjanich uszoda, ezzel nem csak a fürdőző vendégek lesznek szegényebbek, hanem sportolók is, akik több, mint ötven éven keresztül a létesítményben tartották edzéseiket és versenyeiket.

SZOLJON

Mint már többször is írtunk róla, a jövőben a Tiszaligeti strand lesz majd hívatott fogadni a sportolókat, köztük a vízilabdázókat, úszókat, búvárokat, a téli időszakban a kajakozókat, az evezősöket és akkor még nem beszéltünk a diák és szabadidősportról és a kedvtelésből úszókról. Az utóbb felsorolt sportágak képviselői eddig a Damjanich uszoda 50 méteres szabadtéri és fedett rész 33 méteres, valamint nyaranta a Tiszaligeti Strand 50 méteres medencéjét használták — nagyon szigorú időbeosztással —, a fürdőző vendégekkel együtt. Most, hogy bezár a Dami, a háromból marad egy darab úszómedence — a közel 80 ezer lakosú megyeszékhelyen —, melyben nemcsak egymással, hanem jó időben több ezer hűsölni vágyó emberrel kell majd osztozniuk a sportolóknak. Arról nem beszélve, hogy egyelőre nincs megteremtve az infrastruktúra a ligeti nagymedence körül. Többek között az öltöző épület legalább 150 méter távolságra van a medencétől, nincs olyan világítás, ami mellett legalább edzést lehetne tartani esténként.
Vajon a sportágak képviselői, hogyan képzelik el a jövőt a Tiszaligetben?
— Azon már valóban túl kell lépni, hogy miért kell bezárni a Damit — kezdte Lukács Dénes, a Szolnoki Főiskola vízilabdázóinak vezetőedzője. — Ami legfurcsább az egészben, hogy míg a Damit bezárják, mert nincs a medencékben vízforgató, addig a ligetiben van vízforgató, de nem rendelkezik fűtőrendszerrel. Magyarán nyáron a nap melegítette vizet, de mostantól a további három évszakban is sportolásra alkalmas hőfokú vizet kell produkálni az üzemeltetőnek. Azt hallottam, hogy a hűvősebb időszakban majd termál vizet is engednek medencébe. Akkor meg minek a vízforgató?  Az illetékesek már régóta tudják, hogy milyen fejlesztések lennének szükségesek a Tiszaligetben ahhoz, hogy egyáltalán vízilabda meccseket lehessen rendezni. Enyhe volt a tél, mégsem kezdődtek el időben a munkák, most majd lesz nagy kapkodás. Eddig délelőtt és este is edzettünk a felnőtt kerettel, utánpótlás csapataink iskola időszakban délutántól kora estig tréningeztek. El sem tudom képzelni, hogy együtteseink számára, hogyan fogják biztosítani az edzéslehetőségeket a minimálisra csökkent vízfelületen. Ez utóbbi fogja majd a legtöbb konfliktust okozni a Tiszaligetben — nyilatkozta a szakember.  
A pólosok mellett a legnagyobb versenyzői létszámmal közel 150 gyerekkel  a sportiskola úszói igényelnék a vízfelületet. Takács Zoltán vezetőedző: — Úgy látom nehéz helyzetben lesznek a megyeszékhelyen a vizes sportágak képviselői. Javában tartanak még a műszaki munkálatok, abban bízunk, hogy minden feltétel adott lesz, hogy minőségi munkát tudjunk majd végezni a város egyetlen egy árva úszómedencéjében. Sajnos a medence hossza nem szabványos csak 49.4 méter, ezért hivatalos versenyeket nem lehet benne rendezni. A vízfelület felosztásáról óra és pályabeosztási tervet készítettünk. Eszerint hétköznapokon előbb reggel, majd délután 15 és 17 óra között használnánk a nagymedencét, nem mind a nyolc pályát egyszerre, maradna hely még fürdővendégeknek is. Azt gondolom, hogy ez korrekt megoldás lenne részünkről, jogtalan előnyhöz nem akarunk jutni, de hátrányba sem szeretnénk kerülni az elosztásnál — jelentette ki a szakember.  
               
Megoldást akarnak találni

A gondokat felvetettük Bogdán Bélának, aki a Víz-és Csatornaművek Koncessziós Rt. Fürdőágazat igazgatója, emellett a Szolnoki Főiskola VSC ügyvezető elnöke is. — Azon leszünk, hogy úrrá legyünk jelenlegi nehéz helyzetünkön — kezdte mondandóját. — Beindult a nagyüzem. A hét minden napján reggeltől estig dolgoznak a különböző cégek szakemberei a tiszaligeti nagymedence körüli infrastruktúra megteremtésén. Hőkezelő berendezéssel fogjuk megoldani, hogy optimális legyen a medence vizének hőmérséklete. Rendben lesz a világítás és a vizes blokk, meglesznek az alapvető feltételek ahhoz, hogy lehessen edzeni és április végétől felnőtt és utánpótlás csapataink itt rendezhessék meg bajnoki találkozóikat. Ezzel egy időben elkezdjük építeni azt a klubházat, melyben többek között szociális helységek mellett iroda, szauna és konditerem kap majd helyet. A létesítmény átadását szeptember közepére tervezzük Addig át kell vészelni ezt az időszakot, egyelőre a medencétől 150 méterre találhatók az öltőzök. Hamarosan le fogunk ülni a sportágak és a klubok képviselőivel, nem lesz könnyű egyezkedés, de mindenki számára elfogadható megoldást akarunk találni, ebben a nehéz helyzetben is —  jelezte Bogdán Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!