Közélet

2007.04.04. 17:58

Vallott a névtelen segítő

Egy névtelen levél bonyolítja a szálakat a Taczman-ügyben. Szerdán folytatódott a tárgyalássorozat.

SZOLJON

Egyelőre még nem volt olyan tárgyalási nap a hírhedté vált Taczman-gyilkosság ügyében, amelyiken ne lett volna fordulat. Ezúttal egy, a korábban a nyomozóhatóságnak elküldött névtelen levél bonyolította tovább az egyébként is szövevényes szálakat. A megyei bíróságon szerdán reggel folytatódott a tárgyalássorozat.

Anyák és fiúk a tárgyalóteremben

A bíró tanúként hallgatta volna meg ifj. Taczman Elek édesanyját és annak jelenlegi férjét is, de ők mindketen mentességi jogukkal éltek, s nem tettek vallomást. A egyik tárgyalási szünetben megkérdeztük az ügyről az első rendű vádlott édesanyját, de azzal utasította el kérésünket, hogy még most sem lát tisztán az ügyben, ezért nincs is mit mondania. P. Tamás édesanyja azonban megosztotta gondolatát lapunkkal: — „Bízom a fiam ártatlanságában, és ezért hiszek abban, hogy a bíróság fel fogja menteni!”. A két anyukának dr. Pongrátz bíró egyébként megengedte, hogy egy hosszabb szünetben külön-külön beszélgethessenek fiaikkal.

A 2006. február 5-én történt kettős gyilkosság első rendjű vádlottja ifj. Taczman Elek, illetve másodrendjű vádlottja P. Tamás ezúttal kevesebb szó kapott — elsősorban a tanúkat hallgatták meg a szerdai napon. A délelőtt folyamán szinte kizárólag tizen- és huszonévesek válaszoltak a kérdésekre. Mint kiderült, egykoron mindannyian a szolnoki Gólya vendéglő vendégköréhez tartoztak. A hasonló gondolkodású, lelkületű fiatalok itt alkottak asztaltársaságokat.

Fiatalemberekről — egyes esetekben gyerekekről — lévén szó sajnálatos, hogy a tanúvallomások során többször is szóba került a füves cigaretták beszerzése és fogyasztása, valamint egyéb szúró-vágó szerszámok, továbbá néhány ólomvégű bot, a viperaként ismertté vált tiltott fegyver viselete is. Mindezek szerepét azonban egyelőre nem forszírozta túlságosan a bíró. Izgalmasnak tűnt viszont az a „Segítő” néven aláírt levél, amelynek tartalmát — mint szintén kiderült — egy törékeny lány írta a nyomozati szakaszban a rendőrségnek. Őt szerdán tanúként hallgatta meg a bíróság. A leányzó valaha ifj. Taczman Elek közeli barátnője volt. Kissé összeszedetlenül fogalmazott levelében azt sugallta, hogy az elhunyt házaspár szerény, hallgatag fiáról nem tételezi fel, hogy bárkit is megölt volna, annál inkább P. Tamásról.

Állítását azzal indokolta, hogy ő is sejti, illetve több társától is hallotta, hogy a másodrendű vádlott „kézzel fogható” szerepet játszott a gyilkosságokban. Azaz, szerinte az igen agresszív természetű, mogorva P. Tamás volt a felbújtó, s az elkövető. A tanú Balázsné dr. Busku Terézia ügyész kérdésére megerősítette, hogy ifj. Taczman Elekkel annyira jó kapcsolatot ápolt, hogy ennek a levélnek a tartalmát most is fenntartja. Dr. Vezsenyi Péter, P. Tamás ügyvédje azonban igen zavarosnak, így aztán jelentéktelennek találta az ifj. Taczman helyzetét „segítő” dokumentumot. Délután a meggyilkolt házaspár ismerősei tettek vallomásokat. A kérdések arra irányultak, hogy id. Taczman és neje mennyire szigorúan nevelték a már felnőttkorú fiúkat, s valójában milyen emberek lehettek. A válaszadók egyöntetűen határozott egyéniségnek tartották az apát és a nevelőanyát.

Elhangzott többször is: sokszor kemény, durva szavakkal illették ifj. Taczman Eleket, s elcsattant jónéhány pofon is az akkor 21 éves fiatalemberen. A tárgyalássorozat az ünnepek után újabb tanúk, iletve szakértők meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!