Hagyományőrzés

2024.03.28. 13:29

Tánccal és emléktűzzel ünnepelték a település névadójának születésnapját Rákóczifalván

A fejedelem korának hangulatát is megidézték Rákóczifalván a szerdai rendezvény programjaival.

Kovács Berta

Méltóképpen emlékeztek meg Rákóczifalván a település névadójáról. 

Moldvai táncokat mutattak be az iskolások a téren 
Fotó:                                      / Forrás: Beküldött fotó

II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én született, a jeles napot a Szabadság téren megrendezett, korabeli hangulatot megidéző programokkal ünnepelték meg szerdán.

Novák Gyulának, a Rákóczi Lovasai hagyományőrző egyesület vezetőjének zengő hangú köszöntője után felhangzott a Hollóének régizene együttes hagyományos hangszereken játszott muzsikája, amire táncra perdültek a helyi iskola negyedikes néptáncos diákjai, akik oktatóikkal együtt moldvai táncokat mutattak be az érdeklődőknek.

A jelenlévők később megkoszorúzták a Rákóczi szobrot, ahol a Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak díszőrséget, és meggyújtották az ünnepi máglyát is. A Góbor lovasudvar formás paripái is felvonultak az eseményen.

Megkoszorúzták a Rákóczi szobrot, ahol Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület tagjai adtak díszőrséget
Fotó:                                      / Forrás: Beküldött fotó

Közben török eredetű finomságokat lehetett kóstolni, melyeket természetesen helybéliek készítettek, el is fogyott az összes kóstoló. A török eredetű grillázs elkészítésének folyamatát végig is követhették az érdeklődők, akik megpróbálkozhattak a 17. században használatos szütyő elkészítésével is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában