SZOLNOK

2018.01.05. 11:24

Nem is gondolná, mennyit fejlődött Szolnok egyetlen év alatt – mutatjuk!

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a jászkunsági megyeszékhely, s egy újabbat kezdett meg. Az eltelt egy évszázad alatt talán a legszembetűnőbb változáson ment keresztül Szolnok, s az elmúlt évben megvalósult és megkezdett beruházásai révén jelentős és látványos fejlesztéseket hajtott végre az épített környezet tekintetében. A 2017-es események, megújulások egy részét soroltuk fel röviden.

Városiasodik az Alcsisziget: a Vízpart körút mentén még 2015-ben kezdődött el azon több száz lakóingatlant érintő szennyvízhálózat- és csatornaépítési beruházás-sorozat, amely 2017-ben újabb üteméhez érkezett, s újabb utcák kapcsolódtak rá a rendszerre­.

Az év első felében megtörtént a Vízpart körutat a belvárossal összekötő kerékpárút kiépítése, az érintett térségben mintegy 3,5 kilométer hosszon.


Megkezdődött az M4 új szakaszának építése: április 28-án – alap­kőletétellel megalapozva – hivatalosan is megkezdődött az M4-es Üllő és Cegléd között, mintegy 45 kilométeres szakaszán az évtizedek óta várva várt útépítés.

Az M4-es az M0-sba torkollik majd, amely által az összes autópálya, az ország összes régiója elérhetővé válik.


A Szegő Gábor Általános Iskolát 413 millió forintból korszerűsítik – a fejlesztés 340 millió forint uniós támogatással, valamint 73 millió forint önerőből valósul meg.

Mindeközben Bertalan Imréné, az egykoron Koltóiként ismert általános iskola volt igazgatójának szeretnének méltó emléket állítani volt kollégái, tanítványai, ezért a pedagógust méltató márványtáblát helyeznének el az iskola bejárati falára.


Április 1-én – mintegy 430 millió forintos éves önkormányzati támogatással – megkezdte működését a 100 százalékban városi tulajdonú Szolnoki Városüzemeltetési Kft. – a közgyűlés Lits Lászlót kérte fel a társaság ügyvezető igazgatójának.

Új városszépítészeti filozófiával indult a városüzemeltetési kft.

Az NHSZ Kft. ügyvezető igazgatója e posztja mellett vállalta el az új szolnoki cég vezetését is. A cég feladatai közé többek között a város zöldterületeinek gondozása tartozik.


Augusztus 1-jén a kora esti ­órákban váratlan hirtelenséggel elhunyt a BI-KA Logisztika Kft. alapító-­tulajdonosa, a Shinkyokushin Harcművész Szövetség (SHSZ) elnöke, Branch Chiefje, a hazai és nemzetközi kyokusin karate világának meghatározó egyénisége, példamutató vezetője, egykori eredményes versenyzője, kiváló edzője, elhivatott karatékája, a más elismerései mellett Ezüst Pelikán-díjas shihan dr. Karmazin György. Mindössze 51 esztendős volt.


Nyáron – kilenc év után újra – Szolnok, közelebbről az Alcsi-Holt-­Tisza adott otthont a Női Horgász-világbajnokságnak.

Válogatottunk kitett magáért, hiszen a harmadik helyen végzett, egyéniben pedig ­Kovács Hajnalka bronzérmet szerzett.


Megkezdődött a Véső úti sportpálya- és strandfürdőfejlesztés.

Több, már elnyert pályázati támogatásból, mintegy hárommilliárd forint ráfordítással elindult az atlétikai centrumot, a fürdőlétesítményt, illetve­ a térséget érintő, többcélú, nagyszabású városrész-rehabili­tációs komplex fejlesztési program.


A Magyar Marketing Szövetség a szolnoki önkormányzat négy ­kiadványát (Szolnok, a Tisza fővárosa; Pont Szolnok; Pont Szállás; Pont Fesztivál), illetve marketingeszközét (SzolnokApp mobilalkalmazás; Tiszai mesevirágok című mesekönyv) Gyémánt-díjjal jutalmazta. Szolnok immáron hatszoros marketing Gyémánt-díjas város.

A Magyar Marketing Szövetség szakmai védjegyét 2014-ben két projekt, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. által szervezett Szolnok9arca körforgalom-tervező kreatív pályázat és a Szeretünk Szolnok! elnevezésű kampányakció nyerte el.


A kiegyezés évének 150. jubileuma alkalmából megépítették és kicsinosították, Deák Ferenc születésének (1803. október 17.) 214. évfordulóján pedig ünnepélyesen felavatták és hivatalosan is használatba adták a Szapáry út és az Óvoda utca által határolt területet.

Az egykoron kissé elhanyagolt, ­növényekkel kesze-kuszán benőtt park már hangulatos térré lett, melynek a közgyűlési döntés nevet is adományozott.

Október 17-től Deák Ferenc térként ismerjük a hangulatos kis teret, s az ­alkalomra, a napra pontosan 214 éve született A haza bölcse előtt tisztelegve, a névadót ábrázoló – Pogány Gábor Benő szobrászművész által megalkotott – domborművet is lelepleztek a téravató résztvevői.

Deák Ferenc néven új teret avattak a belvárosban.


Befejeződött a Hold úti óvoda újjáépítése. A visszabontott régi ­épület helyén ma már új fogadja a gyermekeket.

A Hold úti óvoda felújítása jelentős nagyságrendű beruházás volt és fontos a városi intézményfelújítások tekintetében is.

A fejlesztés eredményeként az akadálymentesített új ­óvodában négy csoportszoba, előkészítő és melegítőkonyha, orvosi szoba, tornaszoba, szülői tárgyaló, fejlesztőszoba, irodák, nevelőtestületi szoba, öltöző, karbantartó műhely, burkolt KRESZ-pálya van, megtörtént a játszóudvar fejlesztése és az eszközök beszerzése is.


Négymilliárd forintból városszerte 28 helyszínen 11 kilométernyi út, 22 kilométer járda burkolata újult, illetve épült meg, parkolókat alakítottak ki.

Befejeződött a Várkonyi téri csomópont körforgalommá alakítása, elkezdődött a Szántó körút négysávosítása is, ezen túlmenően újabb 8 kilométernyi kerékpárutat alakítottak ki a megyeszékhelyen.


Több mint 210 millió forintos költséggel újult meg, illetve bővült a Simon Ferenc úti bölcsőde. A helyi­ önkormányzat további 3,8 millió forinttal járult hozzá az ősz végén befejeződött fejlesztéshez.

A szandaszőlősi intézményben kialakítottak további két, 14-14 férőhelyes új csoportszobát, valamint felújították a meglévő épületet.

Mindemellett eszközbeszerzésre is sor került: udvari bútorok, játékok, mesekönyvek, hangszerek, mozgásfejlesztő eszközök vásárlása, és egy sószoba kialakítása is a projekt része volt, illetve fejlesztették a bölcsőde főzőkonyháját is.


A tervek szerint nyolc Mi—24 típusú helikopter fog nagyjavításon átesni, melyek elszállítása az év végével megtörtént, visszaérkezésük pedig 2018 őszéig várható.

A már nagyjavított és visszaérkezett négy darab Mi—17-es helikoptereken túl további egy Mi–17-es forgószárnyas nagyjavítása is zajlik.

A haderőfejlesztés a szolnoki helikoptereket is érinti: felújítják őket.
Fotós: Csabai István

A bázis kerítése a korszerűbb biztonsági követelmények figyelembevételével 2018-ban kerül átépítésre, illetve a laktanyában további fejlesztések tervezettek.


A volt tüdőkórház épületeinek lebontásával megkezdődött a Tallinn városrészben zajló, többszintű fejlesztési beruházás.

Az egykori egészségügyi intézmény helyén családi házas lakóparkot, valamint a védett ősfák meghagyásával fitneszparkot építtet a város.

Megkezdték a tüdőkórház bontását, a telek új funkciót kap.
Fotós: Mészáros János


Két évvel ezelőtt újult meg a Móra úton a gyermekfogászati rendelőknek helyet adó épület, jelenleg pedig a Móra úti „nagy” rendelő­ felújítása zajlik. A háziorvosok, ­illetve védőnők várhatóan 2018 ­elején költözhetnek vissza a modernizált épületbe.

Az elkövetkező években pedig megkezdődik a Temető úti, illetve a Széchenyi körúti rendelő felújítása is. Megszépült a Zagyvaparti rendelő is, a háromhetes beruházás során kicserélték a nyílászárókat, teljesen felújították a váróhelyiséget, valamint a vizesblokkokat, de padozat- és falburkolatcsere, illetve festés is történt a társasház földszintjén található helyiségekben.

A felújítás 7,5 ­millió forintból valósult meg.


Hasznosítják a régóta használaton kívüli, egykoron a Vízügyi Szakközépiskolának és a Szolnoki Főiskolának is helyet adó Ady Endre úti épületet.

A Szolnoki Járási Hivatal egy teljes, egymilliárd forintos felújítás után költözik az ingatlanba.


Decembertől csendesebb, gazdaságosabb és zöldebb autókkal járnak a szolnoki polgármesteri ­hivatal munkatársai a hivatali ügyintézésük során.

Az alföldi város csatlakozott először az E.ON E-flotta­ ­elnevezésű programjához. A RepTárban tartott ünnepélyes átadón a 6 elektromos autóból álló flotta kulcsait Jamniczky Zsolt, az E.ON ­Hungária igazgatósági tagja adta át Szalay Ferenc polgármesternek.

Új Néplap és Szoljon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!