Csúcstechnika

2024.03.27. 22:46

Már látható a "vaskupola" radarja

MW

Már látható a Magyar Honvédség új, csúcstechnikát képviselő izraeli ELM–2084 mobil radarja

Forrás: LHSN.hu

Fotó: Balogh Ákos

A szó szoros értelmében látóhatáron van a Magyar Honvédség új izraeli ELM-2084 típusú mobil réskitöltő radarja Kup település mellett, ahol a fás, dimbes-dombos panorámáját szokatlan formájú új berendezés képe töri meg – számolt be az LHSN.hu Facebook oldalán.

A lap írása szerint a látottak alapján úgy tűnik, megérkezett és valószínüleg rendszerbe is állt az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ radarszázadánál az új berendezés, melyből tizenegy darabot vásárolt a honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban már megírta, az ELM–2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradarok beszerzéséről a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében még 2020 decemberében írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Sté­phane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója. Az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P–37, PRV–17 és SZT–68U típusú rádiólokátorait váltják le.
A lokátorok beszerzése mellett ipari együttműködésről is megállapodott a két fél. 

A tervek szerint a haditechnikai eszközök egyes részegységeinek gyártása és komplett végszerelésük Magyarországon, a honvédség légvédelmi rendszerekre specia­lizált üzemében, Nyírteleken valósul meg. 

Az új izraeli lokátorok rendszerintegrációját a magyar haderőfejlesztéshez sok szálon kötődő német hadiipari konszern, a Rheinmetall kanadai leányvállalata végzi, aminek oka, hogy a NATO-szövetséges észak-amerikai országban már hadrendben áll az IAI ELTA berendezése.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában