Bulvár

2008.08.03. 13:26

Lejárt plakátok, falragaszok: Ki takarít?

Többek szemét szúrja, hogy a Szolnokon kihelyezett plakátok egy része elavult, van, amelyiket még télen rakták ki. Vajon kinek a feladata ezeket eltávolítani?

Békési Brigitta

— Már több helyen láttam lejárt plakátokat a városban, például az Árkádok környékén és a Ligetben is — közölte a szolnoki Cakó Zoltán. — Egyszer majdnem el is mentem egy ily módon meghirdetett rendezvényre, a barátom szólt, hogy már lekéstem, mert májusi dátum szerepel a hirdetőn.

A közgyűlés foglalkozik a reklámfelületekkel

— Hirdetőcetliket néhány éve már csak elvétve lehet látni a buszmegállókon — tájékoztatott Pókász Endre, a szolnoki önkormányzat sajtóreferense. — Az autóbuszmegállók a város tulajdonában vannak, az azokon található hivatalos hirdetőfelületeket az önkormányzat a lehető legjobb feltételekkel adja és tervezi bérbe adni, jelenleg is több céggel van a városnak szerződése. A közgyűlés a továbbiakban is foglalkozik a reklámfelületek bérbeadásának kérdésével.

— Meglepődve láttam, hogy egy Véső úti lámpaoszlopról még mindig nem távolították el a februári plakátot — mondta a szolnoki Kiss Tamás. — Nem is értem, hogy miért nem vették le azt onnan, hiszen már július van. Vajon kinek a feladata ezeket a plakátokat eltüntetni?

— Illegálisnak minősül a szóban forgó Véső úti plakát, mivel nem hirdetőtáblán található — tájékoztatott Szűcs Miklós, a szolnoki közterület-felügyelet intézményvezetője. — A szabálysértési törvény szerint azt a természetes személyt lehet felelősségre vonni, aki a plakátot kiragasztotta, az ő feladata annak eltávolítása is. Szolnokon sajnos több helyen is található szabálytalanul kihelyezett plakát. Minden tudomásunkra jutott esetben felkeressük azt a céget, akinek érdekében kihelyezték a hirdetést és megpróbálunk utánajárni, hogy ki volt az, aki felragasztotta a plakátot vagy hirdetést — folytatta. — Sajnos azonban a cégek a legritkább esetben szokták vállalni a felelősséget, így nehéz az elkövetők nyomára bukkanni. Amennyiben ráakadunk a kihelyezőre, természetesen figyelmeztetjük vagy akár meg is bírságoljuk az illetőt. A helyszíni bírság összege háromezertől húszezer forintig terjed, önkormányzati szabálysértés esetén pedig harmincezer forintot kell fizetni.

— A szerződésben meghatározott idő elteltével mi magunk vesszük le a partnereink által megrendelt plakátokat — válaszolt kérdésünkre Nagy János is, az egyik óriásplakátok kihelyezésével foglalkozó cég ügyvezetője.

A szolnoki közterület-felügyelet intézményvezetőjétől megtudtuk, hogy az illegális plakátok esetében nincs határidő, azokat azonnal le lehet venni. Az önkormányzat a Munkalehetőség a Jövőért Kht.-nek jelzi az ilyen és ehhez hasonló eseteket, ők szoktak segíteni a szabálytalanul kiragasztott plakátok eltávolításában.

— Nem a magánórákat adók kis cetlijei okozzák a problémát (hiszen előfordul, hogy nyugdíjasok szeretnék ily módon kiegészíteni a keresetüket), hanem a nagyobb hirdetési felületeken illegálisan elhelyezett plakátok — számolt be Pókász Endre, a szolnoki önkormányzat sajtóreferense. — A hirdetni vágyók nagyon leleményesek, mindenhol találnak felületet: szemeteseken, elektromos elosztókon, oszlopokon. Ahol lehet, fellép a város, de például a társasházak oldalára felragasztott plakátokkal nincs mit tenni, mert annak eltávolítása a társasházak jogkörébe tartozik. Bár küzd az önkormányzat az illegális plakátok kiragasztása ellen, jelenleg a tettenérés az egyetlen célravezető módszer az elkövetők kézrekerítésésére és a szabálysértési eljárás megindítására.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!