Bulvár

2008.12.02. 13:48

A tulajon kívül tizenhárman jelentkeztek be a családi házba

Tizenhárman voltak bejelentve egy szolnoki család házába a tulajdonosokon kívül. A rendőrség kersett már oda bejelentett körözött személyt is, s az APEH egyik munkatársa is a helyszínen érdeklődött egy állítólag ott működő vállalkozás iránt. De hogyan lehetséges az, hogy egy bő futballcsapatra való ember jeletkezhet be egy adott címre a tulajdonos tudta és engedélye nélkül?

Varga Csaba

A Szolnokon élő Zsolt és felesége kisfiukkal albérletben éltek, mint hozzájuk hasonlóan sok, harmincas éveiben járó házaspár. Tavaly áprilisban így aztán kapva kaptak az alkalmon, és némi kézpénzből, bankkölcsönből és szocpolból vettek egy családi házat Szolnok egyik csendes utcájában. Ezután kezdődött kálváriájuk, mivel ezt követően a hatóságok célkeresztjébe kerültek.

— Egy törökszentmiklósi nyugdíjas házaspártól vásároltuk a házat, abban előtte a lányuk élt a gyerekeivel és élettársával, míg el nem költözött a Dunántúlra — kezdte Zsolt. — Annak rendje-módja szerint ügyvéd előtt intéztük az ilyenkor szokásos procedúrát. Miután kifizettük a vételárat, a földhivatalnál nevünkre került az ingatlan. Alakítgattuk, szépítettük a házunkat és környékét. Közben a mi címünkre, de különböző nevekre a rendőrségtől, az APEH-tól, bankoktól idézések, felszólítások, fizetési meghagyások érkeztek sorozatban postai úton. Mivel a küldemények a mi címünkre, de számunkra ismeretlen nevekre szóltak, ezeket rendre visszapostáztuk a feladónak. Természetesen megkérdeztük a volt tulajdonost, aki azt állította, hogy nem ismeri a címzetteket.

Körülbelül fél éve lakhattak Zsolték a házban, amikor egy hétköznap hajnalban a rendőrök náluk kerestek egy körözött személyt, akinek a címükön van az állandó lakása. Zsolték ezek után az önkormányzathoz fordultak. Mint döbbenetükre kiderült, a címükre rajtuk kívül még 13 személy van állandóra bejelentve. Természetesen azonnal felkerestek egy ügyvédet, és felszólítást küldtek a volt tulajdonosnak. Ám mint Zsolt elmondta, ő továbbra is azt hajtogatta, hogy nem tud semmiről, nem ismeri az egykori tulajdonába bejelentett embereket.

— Állítólag azt sem tudja, hogy a lánya merre tartózkodik. Nem tartja vele a kapcsolatot, valahol a Dunántúlon él a családjával. Nekünk az a gyanúnk, hogy az emberek csak fiktíven voltak a címünkre bejelentve. Természetesen megkerestük az önkormányzatot, ahol két tanúval igazoltuk, hogy csak mi hárman lakunk a házban. Több mint kétezer forintot fizettünk azért, hogy a tizenhárom embert kijelentsék tőlünk.
Ezzel azonban még nem ért véget a procedúra. Zsolt szerint ugyanis ezeknek az embereknek továbbra is a zsebükben van a hamis lakcímkártya, és úgy élnek vissza a helyzettel, ahogyan csak akarnak.

Több minden kiköthető az adásvételi szerződésben

Vajon az ehhez hasonló esetet hogyan lehet elkerülni? — kérdeztük dr. Kókai Gábor ügyvédet, a Szoljon.hu és az Új Néplap jogászát. Mint elmondta, az adásvételi szerződésekben célszerű külön kikötni, hogy az eladó legkésőbb a birtokba bocsátás napján megszünteti az ingatlanba bejelentett állandó/ideiglenes lakcímét, illetve tartózkodási helyét azzal, hogy az ennek elmulasztásából eredő esetleges károkért ő felel. A szerződéses kikötés kiterjeszthető oly módon is, hogy az eladó azért is szavatol, hogy kívülálló személynek ne legyen bejelentett címe az ingatlanban. Ilyen tartalmú szerződéses kikötés esetén a kijelentéssel járó költségek az ügyvéd álláspontja szerint átháríthatók az eladóra.

Amennyiben a megvásárolt ingatlan gazdasági társaság székhelyeként/telephelyeként/fióktelepeként van bejegyezve a cégjegyzékben, úgy az a helyes, ha a panaszos bejelentést tesz, illetve törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez az illetékes cégbíróság előtt. A cégbíróság a céget a tulajdonosi jóváhagyás hiányában felszólítja a törvényes működése helyreállítására, majd ennek elmaradása esetén a jogszabálysértő adatot (szélsőséges esetben akár magát a céget is) hivatalból törölheti a cégjegyzékből.



— Erre jó példa, hogy azóta kaptunk a címünkre a rendőrségtől szabálysértési bírságot, miszerint egy, a mi házunkban élő férfi követett el közlekedési kihágást. Sőt, egy kacifántosabb eset is történt a napokban. Az APEH egyik munkatársa is megjelent nálunk, keresve egy gazdasági társaságot, mondván a cég telephelye a mi címünkre van bejegyezve. Csodálkoztunk, mondtuk, nem tudunk semmiről, az APEH munkatársa pedig dolgavégezetlenül távozott tőlünk. Mi pedig másnap felkerestük az adóhivatalt, és igazoltuk, hogy a házunkba csak mi hárman vagyunk bejelentve, nincs és nem is volt vállalkozásunk. Annyit kértünk a hivataltól, hogy ugyan árulják el a hozzánk bejelentett cég adatait. Erről azonban adatvédelmi okokra való hivatkozással nem adtak felvilágosítást.
Annyit azonban tanácsoltak, hogy keressük fel az okmányirodát, és jelezzük ott, hogy a házunkban nem létezik semmilyen vállalkozás. Mint ahogy lenni szokott, ők is továbbpasszolták a labdát, miszerint az önkormányzat adóügyi osztályához tegyünk bejelentést, hogy nincs nálunk a cég telephelye. Most állunk és várunk. Bízunk benne, hogy hamaroson nyugodtan élhetünk a másfél éve vásárolt családi házunkban — nyilatkozta Zsolt.

Amennyiben a megvásárolt ingatlan gazdasági társaság székhelyeként/telephelyeként/fióktelepeként van bejegyezve a cégjegyzékben, úgy az a helyes, ha a panaszos bejelentést tesz, illetve törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez az illetékes cégbíróság előtt. A cégbíróság a céget a tulajdonosi jóváhagyás hiányában felszólítja a törvényes működése helyreállítására, majd ennek elmaradása esetén a jogszabálysértő adatot (szélsőséges esetben akár magát a céget is) hivatalból törölheti a cégjegyzékből.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!