Bulvár

2016.01.19. 12:26

Itt kötnek a legtöbben házasságot

Hogyan áll a számok alapján Jász-Nagykun-Szolnok megye? – erre kereste a választ lapunk, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorait böngészve. A leginkább szembetűnő, hogy országszerte nálunk nőtt legjobban a házasulási kedv.

Szoljon.hu

Térségünkben – az országos folyamatokhoz hasonlóan – gyorsult a természetes népességfogyás, majdnem öt százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A születések és halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás az egy évvel korábbinál nagyobb volt, és ezerhatszáz fővel csökkentette a megye népességét. A KSH adatai szerint kettőezer hétszáz élveszületés és négyezer háromszáz halálozás történt. Az élveszületések száma 4,1 százalékkal csökkent, a halálozásoké ugyanakkor 6,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.
Tovább élénkült viszont a házasságkötési kedv. Az I–III. negyedévben 1362 házasságkötést anyakönyveztek, negyedével többet, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés üteme a megyék közül Jász-Nagykun-Szolnokban volt a legmagasabb.

Míg térségünk számos településén kötöttek több házasságot a korábbi évekhez képest, Szolnokon épp némi visszaesést tapasztaltak az elmúlt esztendő során.

– Az egész évet tekintve némi visszaesés tapasztalható a 2014-es adatokkal összehasonlítva – mondta el kérdésünkre válaszolva Stiegler Beáta, a megyeszékhely polgármesteri hivatalának igazgatási osztályvezetője. – Tavaly ugyanis 280 házasságkötésre került sor, míg az azt megelőző évben 297 esküvő volt. Mindkét szám jóval magasabb viszont a 2012-esnél, amikor csak 255 pár járult az anyakönyvvezető elé.
Amint az osztályvezetőtől megtudtuk, öt esetben fordult elő, hogy a házasulandók az utolsó pillanatban meggondolták magukat, eredetileg tehát 285 esküvői szándékot jelentettek be nálunk.

– Minden évben rögzítjük a „legeket” is. Így a 2014-es esztendő legidősebb vőlegénye egy 84 esztendős úr volt, menyasszonya 26 évvel volt fiatalabb nála – tette hozzá Stiegler Beáta. – Külső helyszíneken összesen hat házasságkötés lebonyolítását vállaltuk. Ezek többsége a fogadások helyszíne, általában szabad téren volt. Az egyetlen kivétel igazán különleges környezetben köttetett esküvő volt, hiszen a börtönben házasodtak össze a felek.

A statisztikákat tovább böngészve kiderül, hogy a megyei foglalkoztatási arány is növekedett 55,5 százalékra, a munkanélküliségi ráta pedig 6,4 százalékra mérséklődött. A megye 15-74 éves népességéből 159 ezer 400-an foglalkoztatottak, 11 ezren munkanélküliek voltak, a gazdaságilag inaktívak közé pedig 116 ezer 600-an tartoztak. A foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest nem változott, a munkanélkülieké ugyanakkor 2200 fővel, az inaktívaké pedig 1600 fővel csökkent.
A keresetek egy év alatt 5,5 százalékkal emelkedtek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó keresete átlagosan 192 ezer forint volt, míg a családi adókedvezmény nélküli nettó keresetük 126 ezer forintot tett ki, ez az országos átlag 79 százaléka. A megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél átlagosan 93 ezren álltak alkalmazásban, 2,7 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A létszámbővülés a versenyszféra fokozódó munkaerő-keresletéből adódott.
Az elmúlt évben a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások megyei telephelyein 2015 I–III. negyedévében az ipari termelés volumene 7,7 százalékkal emelkedett. Az egy lakosra jutó termelési érték 32 százalékkal volt magasabb az országos átlagnál. Az ipari termelési érték legnagyobb részét (73 százalékát) kitevő gépipar termelése 7,2 százalékkal nőtt. 
Az elmúlt év első kilenc hónapjában a megye kereskedelmi szálláshelyein 151 ezer vendég 432 ezer vendégéjszakát töltött el, ami 1,1, illetve 2,3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszaka alapján a forgalom meghatározó részét – több mint négyötödét – a belföldi turisták adták. Külföldiek közül német, lengyel és román vendégeket regisztráltak. A szálláshelyek 2,1 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, csaknem tizedével többet, mint az előző év azonos időszakában.

Ezek is érdekelhetik