Tippek-trükkök

2020.07.24. 15:24

Elfogyott a Gmail tárhely? Így tegyünk rendet, hogy ne kelljen fizetni

Az évek óta naponta sok Gmailt küldőknek érdemes ránézni, mennyi tárhelyük maradt még. Ne várjuk be a meglepetést.

Forrás: Shutterstock

Mikor 2005. április elsején a Google bejelentette, hogy a Gmail felhasználói (akkor) óriási, 1 GB ingyenes tárhelyet kapnak, sokan áprilisi tréfának tartották a hírt. Azóta az ingyenes tárhely mérete egyre nő, 2013 óta már 15 GB-tal gazdálkodhatunk: aki azonban régen és sokat levelez, könnyen szembesülhet vele, hogy

a tárhely betelt, levelet sem küldeni, sem fogadni nem lehet, mostantól vagy fizet, vagy törli a leveleit.

Mivel rengeteg felhasználónak a fél élete – legalábbis a levelezése – a Gmailen van, a durva törlés nyilván nem opció. A 100 GB tárhely havi díja 690 Ft, vagy évi 6900 Ft, fizetni azonban nincs kedve/pénze mindenkinek.

Alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyekkel viszonylag fájdalommentesen felszabadíthatunk elegendő tárhelyet.

Az első és legfontosabb: szabadulni a fölös mellékletektől

Először a felhasználónevünk és jelszavunk megadásával a https://one.google.com/storage oldalon ellenőrizzük, hogy elegendő tárhelyünk van-e még, vagy ideje tisztogatásba fogni.

Ha már csak pár GB lenne, jelentkezzünk be a Gmail fiókunkba, s a keresősávba írjuk be (idézőjelek nélkül), hogy „has:attachment larger:10M”. A parancs kigyűjti az összes 10 MB-nál nagyobb melléklettel rendelkező levelünket: valószínűleg a régi levelek kép és videó csatolmányaitól érdemes megszabadulnunk.

Ha kell, a leválogatást 5 MB-ra is szűkíthetjük, hogy a kisebb mellékleteket is fellelje a Gmail számunkra. Türelmesen kiválogathatjuk a fölösleges leveleket, vagy az oldal tetején található jelölőnégyzetben válasszuk ki mindet.

A törölt leveleket-mellékleteket a balra található menü Kukájából is töröljük ki.

Hajítsuk ki a Spam könyvtárból a kéretlen leveleket

Az „Éljen, nincs Spam!” felirat megjelenése a nyerő.

Haladjunk végig a Beérkező levelek kategóriáin

Ha alapbeállításon hagytuk a levelezőt, a Közösségi, a Promóciók, a Frissítések, a Fórumok alatt nagyon sok fölöslegesen tárolt, törölhető üzenet gyűlhetett össze évek alatt.

Mindig töröljük a Kuka tartalmát is.

Nézzük meg, milyen beállításokkal működik a Google Fotók

Elfordul felhasználókkal, hogy a mai napig gyűlnek a képeik a photos.google.com fiókban, s nem is tudnak róla.

A fiókba lépés után válasszuk a balra lenyíló menüben a Beállításokat.

Az automatikus mentésre jelöljük ki az ingyenes változatot, mert mindennapi használatra minimális minőségi veszteséggel tárolja a képeinket. Az eredeti minőségben tárolandó képeket mentsük számítógépre, vagy külső hordozóra.

Némi takarítás a Google Drive-on

Lépjünk a https://drive.google.com/ címre, válasszuk a fájlméret szerint csökkenő nézetet és töröljük a felesleget. A művelet végén szintén külön kell törölni a Kuka tartalmát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!