Hazai fejlesztés

2022.01.28. 12:17

Ingyenesen letölthető az írott szöveget akadálymentesítő szoftver

Látássérülteken segít egy szövegeket hangfájlokká konvertáló, magyar fejlesztésű program.

A Dramatizált Elektronikus könyvszerkesztő és Hangoskönyv konvertáló (DEX) szoftver az Informatika a Látássérültekért Alapítvány legújabb innovációja.  Az előző verzióhoz képest a mostani fejlesztés képes a könyveket és egyéb papíralapú dokumentumokat, illetve szöveget tartalmazó képfájlokat és PDF állományok tartalmait felolvasható elektronikus fájl formátumba alakítani. A szoftver legfrissebb, 3.0-ás verziójának fejlesztéséhez a szervezet a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást a Digitális Esélyegyenlőség kategória első helyezettjeként.

A szoftver az Infoalap oldaláról ingyenesen letölthető.

Az írott szövegeket hangfájlokká konvertáló program egyike azoknak a társadalmilag hasznos és innovatív projekteknek, amelyek a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében támogatást nyertek. A magyar fejlesztésű szoftver különlegessége, hogy

az elektronikus szöveges dokumentumokat MP3 kiterjesztésű hangos- és DAISY-könyv, illetve Braille-formátumba tudja átalakítani. A program legújabb, a Vodafone támogatásából megvalósuló, 3.0-ás verziója pedig már képes optikai karakterfelismerésre is. A szoftver számára a papír alapú matematikai feladatok sem jelentenek gondot, hiszen ezek a tartalmakat is olvashatóvá tudja tenni.

A DEX segítségével a programot használók számára a szkennelés is sokkal egyszerűbbé válik, hiszen a szoftver képes felismerni a bekapcsolt, különböző számítógépekhez, laptopokhoz csatlakoztatott szkennereket. A folyamat mindössze pár másodpercet vesz igénybe, amely alatt a DEX 3.0 végrehajtja a karakterfelismerést. A szoftver a szkennelés mellett a kép- és PDF fájlok beolvasására is képes. Az ilyen típusú dokumentumokon található szövegeket Windows 10 operációs rendszeren történő használatkor a DEX 3.0 beépített optikai karakterfelismerés funkciója tudja azonosítani.

Az INFOALAP fejlesztése jelentősen hozzájárul a vakok és gyengén látók életminőségének javításához, ill. új távlatokat nyit azok számára is, akik eddig nehezen fértek hozzá az írott dokumentumokhoz.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában