szenzációs lelet

2020.12.22. 10:05

Ettől leesik az álla: itt bukkantak „Rómeó és Júlia” sírjára

Az ókori város romjai között megtalált fiatal szerelmesek sírja legalább háromezer éves, és több szempontból is régészeti ritkaságnak számít.

Forrás: Shutterstock

Több mint háromezer évvel ezelőtt eltemetett ölelkező pár maradványait találták meg az Újszövetségből is ismert Bétszaidánál.

A sírhelyet feltáró régészek a leletet „Rómeó és Júlia”-ként említik.

Rami Arav, a régészeti munkálatok vezetője szerint a maradványokból megállapítható, hogy az egymást ölelő fiatal pár egy időben halhatott meg, és mint mondta, a lelet azért is különleges ritkaságnak számít, mert hasonló páros sírt csak elvétve találni – írja a Live Science.

A temetési pozíció a régész szerint nem utal egyértelműen szerelmi viszonyra, de annyit bizonyosnak tart, hogy a lány korai kamaszévei táján járhatott, társa pedig csak pár évvel lehetett idősebb nála, és bizonyosan igen szoros kapcsolatban álltak egymással. Az ókori város emlékeinek feltárásán Bétszaidánál 1987 óta dolgoznak régészek. Mostani leletük a legősibb sírhely, amit ez idő óta felfedeztek – írja a Metropol.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!