trikolor

2021.11.16. 21:05

Macron titokban változtatott a nemzeti lobogó színén

A színárnyalat megváltoztatásáról szóló információt megerősítette a Le Parisien nevű lapnak maga a francia elnöki hivatal is.

Sajtóértesülések szerint az államfő 2020 nyarán megváltoztatta a francia trikolor kék színét, az addigi sötétkék helyett világosabb, tengerkék árnyalatot használnak az elnöki hivatalban és néhány kormányzati épületben, mindezt a lakosság értesítése nélkül – írja a V4NA.

Az Europe 1 nevű francia hírportál figyelt arra, hogy megváltozott a francia nemzeti lobogó kék színe, az eddig használt sötétkék helyett világosabb, tengerkék szín látható Emmanuel Macron mögött a hivatalos beszédei során.

A változás mögött állítólag az Elysée műveleti igazgatója, Arnaud Jolens áll, mindez az Élysée confidentiel című, szeptemberben megjelent könyvből derül ki, melyben két újságírónak, Paul Larrouturou-nak és Eliot Blondet-nek adott interjút Arnaud Jolens. A színárnyalat megváltoztatásáról szóló információt megerősítette a Le Parisien nevű lapnak maga a francia elnöki hivatal is. A France Bleu harportál a fent említett könyvre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a köztársasági elnökség épületeinek összes zászlójának a cseréje mintegy 5000 eurós költséggel járt.

🇫🇷 Du cobalt au marine: pourquoi le bleu du drapeau français a-t-il changé á l'Élysée?https://t.co/u6PbSBPFA8 pic.twitter.com/5ak8ORhMTN

Az Europe 1 úgy tudja, hogy Emmanuel Macron 2020. július 13-án, épp a nemzeti ünnepet megelőző napon döntött a változtatás mellett, ám erről a lakosságot nem tájékoztatták. A sötétkék helyett tengerkék színű zászlót egyelőre csak bizonyos kormányzati épületekben használják, példaként említve a Nemzetgyűlés és Belügyminisztérium épületét.

A francia zászló színét utoljára Valéry Giscard d’Estaing elnöksége idején, 1976-ban változtatták meg, akkor lett kiválasztva ugyanaz a sötétkék szín, amely az Európai Unió zászlajának az alapszíne. Akkor a változtatást esztétikai okokkal indokolták, mivel a két zászló egymás mellett volt kihelyezve és jobban passzolt egymáshoz ugyanaz a kék szín.

Ami Macron döntését illeti, az Europe 1 értesülései szerint a színváltoztatásnak politikai okai voltak, ugyanis a Francia Forradalom szimbólumaként is emlegetett trikolor 1793-ban használt színeihez akart az államfő visszatérni.

Az Élysée egyelőre nem adott országos szintű utasítást a francia zászló megváltoztatására vonatkozóan, ugyanakkor bátorítani szeretnék az intézményeket, anélkül, hogy Emmanuel Macront olyan elnökként állítanák be, mint aki hozzányúl az ország mély jelképeihez és megváltoztatja azokat.

Ezek is érdekelhetik