SZOLNOK

2017.08.15. 12:50

Most már nem vitás, Szolnok a legvirágosabb!

Több mint négyezer szavazattal és megosztással nyert az idén ­először meghirdetett „Legvirágosabb Úticél” nevű internetes szavazáson Szolnok.

Több mint négyezer szavazattal és megosztással nyert Szolnok

Fotó: Csabai István

A ­Virágos Magyarország nevű megmérettetés közönségszavazásán Szolnok Pécset és Egert is maga mögé utasította. A verseny célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása­ mellett a településen élők összefogásának ösztönzése, az életminőség javítása és a környezettudatos gondolkodás kialakítása volt.

– Olyan szépek ezek a rózsalugasok, mint egy operettdíszlet… – egy padon ülve gyönyörködik így a Rózsakertben Némedi László. A szolnoki születésű férfi azt mondja, nem csak ő szeret itt pihenni, gyakran hozza el unokáját is.

– Szép, kulturált, nagyon igényes. Olyan három–négy éve vettem észre, hogy egyre több virág, zöld van a közterületeken, ami nagyon jót tesz a városnak – teszi hozzá.

– Én fiatalkoromból emlékszem arra, hogy milyen szürke volt ez a város. Tizenöt éve élek itt, láttam a fejlődést, nemcsak az épületek, de a környezet is megújult, nagyon jól érzem itt magam – mondja ­Csengeri Gábor­ drámapedagógus.

Több ezren gondolták ugyanígy, hiszen Szolnok lett a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny részeként meghirdetett Legvirágosabb ­Úticél című internetes közönségszavazás első helyezettje.

­Szolnok olyan ötvenezer fő feletti városokat utasított maga mögé, mint Pécs, Eger, Veszprém, Nagykanizsa, vagy Zalaegerszeg.

Szolnok 1053 megosztással, és több mint 3200 szavazattal nyert, második lett Pécs 567 megosztással és 3100 szavazattal, Eger 35 megosztással és 846 szavazattal lett a harmadik.

– Nagyon boldog vagyok, nem gondoltam volna hogy ennyien veszik a fáradságot, és segítik a versenyt – mondta Szalay Ferenc­ polgármester az eredmény hivatalos kihirdetése után.

„Úgy érzem, és úgy látom, a szolnoki emberekben van kurázsi, és tényleg szeretik a városukat.”

Ezt mutatja, hogy dupla annyi megosztást kaptunk mint Pécs – eszerint a szolnokiak valóban komolyan vették, hogy „Virágos Úticélként” jelenítsük meg magunkat.

– Megéri egy ilyen versenyben részt venni, hiszen egy ilyen megmérettetésben győzni komoly dolog, még egyszer köszönet a szolnokiaknak, hogy ilyen tisztán látják, mennyit szépült a környezetük, hogy valóban haladunk előre.

Szalay Ferenc azt is elmondta, legalább tíz éve zajlik a zöldfelület-növelési és virágosítási program a városban­.

– Az egyik komoly támadást a Damjanich uszoda lebontásakor kaptuk. Néhányan nem akarják elhinni, hogy szétesett volna magától, ugyanis a statikai vizsgálatok kimutatták, hogy nagyon komoly baj van.

– Viszont a helyére visszaállítottuk az 1900-as évekbeli régi állapotot, építettünk egy angolparkot, és felújítottuk a ­Verseghy parkot. Figyelünk arra is, hogy a különböző városrészekben, a Széchenyin vagy Szandaszőlősön a lehető legtöbb zöld legyen, állandóan pótoljuk a megbetegedett, és emiatt eltávolított fákat.

Több mint négyezer szavazattal és megosztással nyert Szolnok
Fotós: Csabai István

– Rengeteg új zöldfelületet alakítottunk ki a parkokon kívül is, illetve virágot osztunk a lakosságnak minden évben, tizenötezer tő palántát. A Széchenyin is sikerrel működik a „Virágos erkély” akció, és emellett elindult a „Virágos előkert” program is.

– Akinek nagyon sokat lehet köszönni, azok a kertvárosban élők, hiszen például Szandaszőlősön, a Pletykafaluban, a Kertvárosban, vagy a Virág nevű utcákban nagyon sokan élnek családi házakban, és egyre többen figyelnek arra, hogy a kertek gondozottak legyenek.

– Egyre többen érzik azt, hogy nekik is felelősségük van a város rendjének és tisztaságának és virágosításának tekintetében.

A polgármester hozzátette, az idei év végéig plusz ötmillió forintot különítenek el favásárlásra, hogy a már zöldellő Széchenyi körút, Ispán körút és Baross úton kívül a Szapáry úton, a Centrum környékén és a kisebb utcákban is kiültethessék azokat.

Az Arany Rózsától a mostani győzelemig: rendre sikeres a Tisza fővárosa a Virágos Magyarország versenyen

– Szolnokon eddig a parkfenntartásba bevont területek nagysága 1,2 millió ­négyzetméter. Ez természetesen a zöldterületeket érinti, nem csak a virágágyakat. Körülbelül 33 ezer 500 virágot ültettünk el az idén, 36 különböző fajtát, és 17 virágágyunk van – tájékoztatta lapunkat Veréb Sándor, a Városüzemeltetési Osztály vezetője. – Idén különlegességek is kerültek a virágágyakba, ilyen a díszpaprika, az édesburgonya és a díszbazsalikom, így készültünk az idei Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre, melyen tavaly különdíjat, 2010-ben pedig a legrangosabb regionális díjat, az Arany Rózsát nyerte meg a város.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!