2017.09.25. 14:00
Ezek után az is megkóstolja a sulyomcsokit, aki eddig nem tette
Nem akármilyen elismerésben részesült a Tisza-tó régió első igazi terméke, a köznyelv által csak sulyomcsoki néven emlegetett édesség zsebelte be az OMÉK Hagyomány és Innováció díját. Idén év végén mindössze két éves lesz a termék.
Forrás: Beküldött fotó
Szeptember 20–24. között rendezték meg Budapesten a hetvennyolcadik Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt.
A díjazottak között szólították Szabó Istvánt, az „Egy csepp Tisza-tó” csokoládé különlegesség ötletgazdáját és kivitelezőjét.
Az eseményen tizenhárom elismerést osztottak ki, csak azok pályázhattak, akik kiállítóként is megjelentek a standok között.
A régóta ismert és többféle módon felhasznált sulyom új hasznosítása és a növény legendájának népszerűsítése egyaránt hozzájárul a sulyomcsoki sikeréhez, népszerűségéhez.
– Hagyomány és Innováció az Agrárgazdaságban díjat kapott szeptember 21-én az „Egy csepp Tisza-tó”.
– Bár nekem kellett pályáznom, mégis meglepett a dolog. Úgy gondoltam, többször kell majd megpróbálnom, hiszen nem evidens, hogy első próbálkozásra az ember rögtön nyertesként jön ki valamiből – reagált érdeklődésünkre Szabó István.
Hozzátette, a termék még nincs két éve a piacon, 2015 decemberében kapták meg a gyártási engedélyt, tehát nagyon fiatal. Éppen ezért volt meglepő, hogy máris ilyen rangos díjat nyert.
Hosszú évek, sőt évtizedek tapasztalata és a Tisza-tó szeretete, ízvilága olvad össze az Egy csepp Tisza-tóban.
– Körülbelül negyvenéves tapasztalattal rendelkezem olyan területen, ami emberekkel foglalkozik. Ez a vendéglátás. Amit én negyven év alatt összeszedtem, az úgy gondolom benne van a sulyomcsokiban – vázolta az az édesség megálmodója és készítője.
Meglátása szerint, a termék sikere és népszerűsége abban áll, hogy helyi. A turista mindig szeretne magával vinni valamit helyből, akár megélhető, akár megehető élményként.
Honlapunknak adott interjújában bejelentette, hogy tovább megy az „Egy csepp” márkanév.
A közelmúltban elkészült az „Egy csepp Szarvaskő” és most dolgozik az „Egy csepp Kisújszálláson”.
Ez utóbbi puffasztott indiánrizs töltéssel fog bírni, mivel jelenleg csak Kisújszálláson termesztik hazánkban az indiánrizst.
Ujvári László